Wino z zielonej herbaty – zdrowie w kieliszku

Wino kojarzy nam się przede wszystkim z winogronami i innymi owocami, z których można je robić. Mogą to być nawet owoce suszone. Tymczasem istnieją również bardzo oryginalne gatunki wina, wśród których jest chociażby wino z zielonej herbaty. Chcesz wiedzieć, jak zrobić takie wino? Jeśli jednak nie znajdziesz na to czasu, zapoznaj się z naszą ofertą gotowych owocowych win - wyprodukowanych w duchu “zdrowej żywności” (zupełnie jak zielona herbata). Informacje na ten temat znajdziesz w ostatnim akapicie.
Dlaczego wino z zielonej herbaty jest zdrowe?
Wino ogólnie uznawane jest za znacznie zdrowszy trunek niż każdy inny, a wino z zielonej herbaty łączy w sobie zarówno walory zdrowotne, jak i waloru trunku. Zielona herbata pochodzi prawdopodobnie z Chin. Legenda głosi, że cesarz chiński Szan Nung zasnął, czekając pod drzewem herbacianym na ostygnięcie przegotowanej wody, która była jego ulubionym napojem. Wtedy do wody wpadły liście drzewa herbacianego, tworząc napój o niezwykłym smaku, który pokochał i cesarz i jego poddani. Dziś herbata jest napojem pitym na całym świecie, do posiłków i nie tylko. Zielona herbata ma mnóstwo właściwości zdrowotnych. Przede wszystkim zawiera przeciwutleniacze w postaci związków polifenolowych. Jeden z nich galusan, jest silniejszy w działaniu od witaminy C nawet 20 razy. Bardzo ważnym antyoksydantem w herbacie jest także tanina mająca działanie przeciwwirusowe i antybakteryjne. Herbata pomaga w leczeniu bakteryjnych zakażeń układu pokarmowego, w tym Helicobacter Pylori. Obniża też poziom cholesterolu.
Jak zrobić wino z zielonej herbaty - przepis
Aby zrobić wino z herbaty, oprócz samej herbaty potrzebny jest oczywiście cukier oraz rodzynki lub inne suszone owoce, które dodadzą winu dodatkowego smaku. Niezbędne są także drożdże winne, pożywka i kwas cytrynowy lub sok z cytryny. Na 20 litrów wina wystarczy 200 g zielonej herbaty, 5 kilogramów cukru oraz 1 kg rodzynek i innych suszonych owoców. Kwasek cytrynowy dodajemy do smaku, wg naszych upodobań. Oczywiście przygotowanie wina nie może obejść się bez odpowiedniego sprzętu.
Przygotowanie składników do nastawu
Podobnie jak w przypadku wina z suszonych owoców na początku należy sparzyć rodzynki i owoce, które chcemy użyć do wina. Po ich rozdrobieniu i umieszczeniu w balonie lub innym naczyniu do wina trzeba zaparzyć herbatę. 200 gramów herbaty należy zaparzyć w 9 litrach wrzątku. Po 10 minutach trzeba przecedzić napar, przestudzić go, by gorący płyn nie spowodował uszkodzenia balona. Następnie trzeba przygotować syrop cukrowy z 3 kg cukru i 2 litrów wody z dodatkiem kwasku cytrynowego oraz matkę drożdżową. Tak przygotowane składniki trzeba umieścić w balonie i odstawić do rozpoczęcia fermentacji.
Dalsze kroki po nastawie
Po ok. 20 dniach wino powinno zacząć fermentować i kolejnym krokiem będzie usunięcie z nastawu owoców, aby wino mogło się klarować. W balonie będzie wytwarzał się osad, więc konieczne będzie, nawet dwa razy, zlewanie wina znad osadu, czyli dekantacja. Wtedy też można skosztować już wina, by ocenić, czy trzeba dodać jeszcze cukru. Gotowe, niefermentujące już wino można zabutelkować, a butelki zakorkować. Dla estetyki na butelkach można umieścić etykiety, aby wino ładnie się prezentowało na półce czy postawione przed gośćmi na stole.
Jak smakuje wino z zielonej herbaty?
Wino z herbaty jest bardzo przyjemne w degustacji. Jego smak jest wyrazisty dzięki suszonym owocom, a szczególnie jeśli dodamy do niego suszoną żurawinę. Oczywiście smak wina jest zależny od wykorzystanych owoców, bo każdy ma swój specyficzny aromat, którego nadają winu. Osoby poszukujące czegoś bardziej oryginalnego niż winogrona i świeże owoce będą zachwycone winem z herbaty.
A co jeśli nie masz czasu?
Dobrym rozwiązaniem w tego typu sytuacji jest spróbowanie win takich jak: FREEWAY Cabernet Sauvignon (charakteryzuje się niezwykle złożonym aromatem owocowym z dominującą czarną porzeczką. Zawiera taniny, zupełnie tak jak zielona herbata) czy CHEMIN DE LA PINÈDE MERLOT (z kolorem ciemnej wiśni, hipnotyzuje w połączeniu z aromatem leśnych owoców i ziołowych akcentów).
Komentarze
Obecnie nie ma żadnych komentarzy
Zostaw swój komentarz