Soczyste wino owocowe – jak je zrobić

list Kategoria: Winne porady Opublikowano: comment Komentarze: 0 favorite Wyświetlenia: 11266
Soczyste wino owocowe – jak je zrobić

Jeśli uważasz, że wino działa na Ciebie usypiająco, wypróbuj orzeźwiające wina owocowe. Świeży smak truskawek, porzeczek, malin czy jagód przeniesie Cię w sam środek lata, a przyjemna soczystość sprawi, że nabierzesz nowej energii. Sprawdź, po jakie wino owocowe warto sięgnąć, a nawet jak samemu takie przyrządzić.

Wino owocowe - przepis w 5 krokach

Do produkcji wina nadają się nie tylko winogrona. W rzeczywistości można je przyrządzić z właściwie każdego rodzaju owoców. Świetnie sprawdzą się zarówno typowo polskie jabłka, gruszki, maliny, agrest czy rabarbar, jak i egzotyczne mango. Co więcej, wino można przyrządzić z mrożonych owoców, a także dodać żurawinę i rodzynki. Niektóre owoce nawet lepiej po rozmrożeniu puszczają sok. W przygotowaniu domowego wina owocowego nie zatrzyma Cię więc nawet zima.

Potrzebować będziesz:

6 kg wybranych owoców – możesz w tym celu użyć kilku różnych rodzajów, np. zmieszać malinę z truskawką i wiśnią 4,5 kg cukru 13 litrów wody 1/2 opakowania drożdży winnych 1 pożywka do wina

Jak przygotować domowe wino owocowe w 5 prostych krokach?

  1. Drożdze rozpuść w przegotowanej wodzie o temperaturze pokojowej. Dodaj część pożywki winiarskiej, wymieszaj i odstaw w ciepłe, zaciemnione miejsce. Drożdżowa mieszanka powinna oddychać, a jednocześnie musi znajdować się z dala od przewiewu, dlatego najlepiej przygotować ją w butelce zatkanej watą. Przez kolejne 2 dni należy ją 2 razy na dobę zamieszać.
  2. Owoce opłucz, a jeśli mają pestki, to należy je usunąć. W przypadku mrożonych owoców najpierw je rozmroź, a potem postępuj dokładnie tak samo, jak ze świeżymi owocami. Owoce należy następnie zgnieść i wrzucić do gąsiora.
  3. Wodę z cukrem zagotuj, aby rozpuścić cukier. Ostudź, a następnie wlej do gąsiora. Dodaj drożdżową mieszankę i pozostałą część pożywki. Przykryj i odstaw na 6 tygodni. Wino powinno intensywnie fermentować, dlatego upewnij się, że używasz dużego gąsiora – powinien być wypełniony wodą i owocami tylko w 2/3 objętości.
  4. Odcedź owoce, a wino wraz z tzw. rurką destylacyjną pozostaw na kolejne 4 tygodnie.
  5. Ponownie przecedź wino. Przelej do butelek.

Smacznego!

Wino jeszcze bardziej owocowe

Owocowe wino można wypić… jeszcze bardziej owocowe! Przepisem na to jest hiszpańska sangria. Wystarczy, że wino połączysz z cząstkami jabłek, pomarańczy, malinami albo truskawkami. Jeszcze tylko odrobina miodu lub cukru, sody czy wody gazowanej i gotowe! Aby wino w pełni nabrało aromatu i smaku świeżych owoców, polecamy sangrię przed podaniem przez kilka godzin schłodzić w lodówce. W wersji zimowej natomiast po dodaniu ulubionych owoców podgrzej miksturę i ciesz się aromatycznym grzańcem. Najczęściej w tym celu wykorzystuje się cytrusy i sok z malin, ale odważni mogą się pokusić nawet o papryczki chili. Warto też skorzystać z gotowej mieszanki i cieszyć się rozgrzewającym napojem w zaledwie kilka minut.

Polecane polskie wina owocowe

Polskimi wytwórcami wina, zdobywającymi coraz większy rozgłos tak w kraju, jak i za granicą, jest Winnica Miłosz. Nagradzane organiczne produkty z Zielonej Góry powstają z tradycyjnych szczepów, ale celuje ona też w nietuzinkowych kupażach. Jednym z doskonałych połączeń jest wytrawne Zweigelt Pinot Noir. Mocne wino z delikatnym wykończeniem urzeka świeżym, soczystym aromatem owoców. Jeżeli lubisz niebanalne kulinarne doświadczenia, wypróbuj także ARONICA Dry. Certyfikowane ekologiczne wino z aronii to zupełnie nowe doznanie. Charakterystyczny zapach tych jagód łączy się tu ze zbalansowanym smakiem i długim finiszem. Co więcej, aronia, a zatem także aroniowe wino jest prawdziwą bombą witaminową. Wśród jej wielu cennych właściwości zdrowotnych znajduje się ochrona przed promieniowaniem monitorów, a także szkodliwym wpływem słońca. Jeśli w kieliszku wina szukasz zapomnienia, to musisz wiedzieć, że aronia poprawia pamięć i koncentrację. Polecamy sączyć ten eliksir zdrowia z pikantnymi serami albo do deski wędlin. Przyjemnie uzupełnia także potrawy z grilla.

Komentarze

Obecnie nie ma żadnych komentarzy

Zostaw swój komentarz

Niedziela Poniedziałek Wtorek Środa Czwartek Piątek Sobota Styczeń Luty Marzec Kwiecień Maj Czerwiec Lipiec Sierpień Wrzesień Październik Listopad Grudzień

Witryna przeznaczona jest dla osób, które ukończyły 18 lat.

Czy masz ukończone 18 lat i oświadczasz, że jesteś pełnoletni?

×