Przewodnik po białych winach

Przewodnik po białych winach
Wino na receptę
Badania nad właściwościami zdrowotnymi skupiają się na winie czerwonym. Jednak również miłośnicy białego wina mogą się usprawiedliwić troską o zdrowie. Białe wino wpływa pozytywnie na tkankę płucną. Jeden kieliszek tego napoju wpływa na spadek ciśnienia krwi, a zawarte w nim przeciwutleniacze zapobiegają powstawaniu nowotworów. Co więcej, białe wino hamuje powstawanie zakrzepów krwi i wpływa na wzrost wydolności serca.
Wino na dietę
Wszystkie te benefity otrzymamy kosztem 82 kalorii za każde wypite 100g wina, a substancje zawarte w wytrawnym winie dodatkowo spowalniają odkładanie się tłuszczu w organizmie! Schłodzone białe wina najczęściej kojarzą się z letnim orzeźwieniem, ale w rzeczywistości to doskonały wybór przez cały rok. Sprawdzą się zwłaszcza do ryby i owoców morza, białego mięsa, oraz sałatek, ale można dobrać odpowiedni szczep do właściwie każdej potrawy.
Rześkie Chardonnay
Chardonnay jest winem lekkim i orzeźwiającym. Można w nim wyczuć nutę cytrusów, ananasa i jabłka. Starsze chardonnay dobrze łączy się z serami, za to jego młodsza odmiana nadaje się najlepiej do białego mięsa. Świeże, francuskie chardonnay pija się z owocami morza lub miękkimi serami, za to cięższą wersję pochodzącą z Kaliforni dobrze łączyć z indykiem, jagnięciną, kurczakiem w kremowym sosie lub dojrzałymi serami. WANTED WHITE Chardonnay sprawdzi się też jako aperitif.
Niezawodny Sauvignon Blanc
Jedno z najpopularniejszych białych win. Sauvignon Blanc to również lekkie, nieco bardziej kwaskowate wino. Często pite jako aperitif. Pija się je młode, gdyż leżakowanie pozbawia je świeżego smaku. Wyczuwalne nuty to owoce cytrusowe, agrest, a nawet trawa i szparagi. Świetnie dopełni smak wołowiny, koziego sera, białej ryby lub owoców morza. W wersji wegetariańskiej doskonale idzie w parze z grilowanymi warzywami, oraz sałatką z bazylią. Nowozelandzki Sauvignon Blanc taki jak WHITE CLIFF może być pite też do cięższych potraw.
Wytworny Riesling
Riesling ma wyczuwalne nuty cytrusów, brzoskwiń, jabłka, śliwki, a nawet truskawki i kwiatów. Cechuje się wysoką kwasowością. Często serwuje się go w roli aperitifu. Pasuje do ryb i owoców morza. Świetnie też dopełnia smak dań wegetariańskich i drobiu.
Zaskakująco dobrze łączy się z curry i pikantnymi daniami kuchni orientalnych. Jego słodsze wersje dopełnią deser. To zwykle lekkie wino, o nie większej zawartości alkoholu niż 14%. Nagradzany WEINGUT FRANK Riesling to świetne wprowadzenie w świat rieslingów, dzięki w stu procentach ręcznie zbieranym i wyselekcjonowanym gronom tej odmiany, dojrzewającym w stalowych kadziach, by zachować świeżość i posmak mango.
Słoneczny Semilion
Semilion jest francuskim szczepem o nucie gruszkowej z figą i miodem. Przywodzi na myśl aromaty bardzo dojrzałych owoców - moreli, kandyzowanych pomarańczy oraz ziół w słońcu. Idealne na letnie popołudnia w ogrodzie lub na balkonie. Podawane jako aperitif, do owoców, deserów, lub deski serów. Warto spróbować w mieszance z Chardonnayem w apetycznej australijskiej kompozycji BROOKFORD Chardonnay & Semillion.
Ekstrawagancki Gewurztraminer
Popularny, zwłaszcza wśród kobiet, jest Gewurztraminer. Często polecany jako „wino dla początkujących”, bo niemal wszystkim smakuje. Pachnie różą, jaśminem, owocami marakują, grejpfrutem i liczi. Dzięki bladoczerwonym gronom ma niespotykany, głęboki kolor. Doskonale nadaje się do deserów, a także serów pleśniowych, dziczyzny, czy kurczaka w sosie słodko-kwaśnym. Aby zrozumieć uwodzicielską tajemnicę Gewurztraminera, wypróbuj starannie skomponowane wino NIKOLAIHOF Gewürztraminer.
Którekolwiek wybierzecie, mamy nadzieję, że będziecie je spożywać w doborowym towarzystwie. Chińczycy mawiają, że kto posiada wino i majątek nigdy nie będzie samotny. Nam się wydaje, że często wystarczy po prostu dobre wino!
Komentarze
Obecnie nie ma żadnych komentarzy
Zostaw swój komentarz