Portugalskie wino deserowe Porto

list Kategoria: Parę słów o winie Opublikowano: comment Komentarze: 0 favorite Wyświetlenia: 5045
Portugalskie wino deserowe Porto

Deserowe wino portugalskie

Znane na całym świecie deserowe wino Porto to jeden z symboli Portugalii. Dowiedz się, jak powstaje, z czym je pić i od jakiego warto zacząć swoją przygodę z tym wyjątkowym trunkiem.

Wino portugalskie porto – czym jest?

Porto to słodkie wino portugalskie o wysokiej zawartości alkoholu - pomiędzy 19 a 21%. Mocne deserowe wino portugalskie występuje we wszystkich kolorach – od czerwonego przez różowy po biały i w kilku rodzajach w zależności od czasu jego starzenia. Jego autentyczność powinna potwierdzać specjalna banderola.

Jak powstało portugalskie wino deserowe porto?

Podobno słodkie wino porto powstało przypadkiem w czasie wojny Anglii z Francją. Pozbawieni win francuskich Anglicy zaczęli sprowadzać wino z Portugalii. Jednak podczas długotrwałego transportu statkami wina portugalskie ulegały zepsuciu i zaczęto do nich dolewać wysokoprocentowego spirytusu w celu prezerwacji. Okazało się, że tak wzmocnione wino nie tylko było o wiele trwalsze, ale też zyskiwało głęboki aromat.

Gdzie powstaje wino Porto?

Co ciekawe, wino portugalskie Porto nigdy nie było produkowane w mieście, od którego wzięło swoją nazwę. Jednak Porto, drugie największe miasto Portugalii, stało się stolicą wina, gdzie wystawiano je na sprzedaż.

W rzeczywistości mocne deserowe wino portugalskie jest wytwarzane z winogron rosnących w regionie rzeki Douro. To trzeci najstarszy chroniony region winiarski na świecie, tuż po węgierskim Tokaj-Hegyalja i włoskim Chianti. Został zarejestrowany po raz pierwszy w 1756 roku, a jego część znajduje się na liście dziedzictwa UNESCO.

Z jakich winogron powstaje wino Porto?

Szacuje się, że do wina Porto wykorzystuje się nawet 50 rodzajów winorośli. Czerwone wino portugalskie najczęściej zawiera: Tempranillo, Touriga Francesa, Touriga Nacional, Tinta Barroca, Tinta Cão, Malvasia Preta czy Marufo. Z kolei wśród win białych do najpopularniejszych należą: Folgasão, Donzelinho Branco, Viosinho, Rabigato, Malvasia Fina, Esgana-Cão, oraz Gouveio.

Jak wytwarza się wino Porto?

Winogrona dojrzewają przez całe lato i zbiera się je dopiero pod koniec września lub na początku października. Dawniej owoce były udeptywane gołymi stopami, dziś najczęściej kruszą je maszyny. Następnie miazgę zostawia się do kilkudniowej fermentacji.

W tym momencie proces tworzenia Porto odbiega od uzyskiwania pozostałych gatunków wina. Dolewa się mianowicie do wina spirytusu o średniej zawartości alkoholu 77%. Proces ten zabija drożdże, przerywając tym samym fermentację, a nieprzetworzony cukier z owoców nadaje Porto słynnego słodkiego smaku.

Kolejnym procesem jest dojrzewanie, które może trwać nawet wiele lat, a od cierpliwości winiarzy zależy jakość wina Porto.

Do czego pasuje portugalskie wino deserowe porto?

Wino Porto podaje się przed lub po posiłku. Można je też łączyć z przystawkami, deserami oraz niektórymi głównymi daniami.

Wśród przystawek typowym zestawieniem jest deska serów typu cheddar, pikantna albo wędzona gouda. Warto dołożyć do niej prażone migdały, suszone śliwki, orzechy laskowe, włoskie i nerkowce. Inną propozycją na słono jest wędzony łosoś.

Porto przyjemnie się popija także jako aperitif z lodem, tonikiem i plasterkiem cytryny. Wypróbuj też porto z puddingami, gorzką czekoladą i ciastami owocowymi.

Deserowe wino portugalskie – jakiego spróbować?

Czerwone wino portugalskie PORTA REI Red Medium Sweet zachwyca bogatym bukietem z soczystymi nutami truskawek, malin i jeżyn. Harmonijny smak pozostawia na języku słodki, długotrwały posmak.

Najlepiej podawać je schłodzone po posiłku do czekoladowych musów, owocowych tart lub lodów. Pasuje również do miękkich serów pleśniowych.

Z kolei miłośnicy białych win deserowych powinni sięgnąć po PORTA REI White Semi Sweet o przyjemnie kwiatowym aromacie, wykończonym świeżymi cytrusowymi akcentami. Poza deserami jego lekki, wyważony smak świetnie się łączy ze świeżymi sałatkami, zwłaszcza z kozim serem, pleśniowymi serami oraz słodko-kwaśnymi daniami azjatyckimi.

Komentarze

Obecnie nie ma żadnych komentarzy

Zostaw swój komentarz

Niedziela Poniedziałek Wtorek Środa Czwartek Piątek Sobota Styczeń Luty Marzec Kwiecień Maj Czerwiec Lipiec Sierpień Wrzesień Październik Listopad Grudzień

Witryna przeznaczona jest dla osób, które ukończyły 18 lat.

Czy masz ukończone 18 lat i oświadczasz, że jesteś pełnoletni?

×