Niebieskie wino – hit czy kit

Niebieskie wino szczególnie popularne jest w okresie wakacyjnym. Znacznie chętniej sięgają po nie ludzie młodzi, ale także otwarte na nowości osoby w nieco bardziej dojrzałym wieku mogą je z przyjemnością wypić. Z czego powstaje niebieskie wino? Skąd ten oryginalny kolor? Czy jest ono prawdziwe?
Czym jest niebieskie wino?
Niebieskie wino może zniechęcać na pierwszy rzut oka, bo jego kolor kojarzy się z denaturatem. Jego smak warto jednak poznać i wyrobić sobie własne zdanie na jego temat. O winie tym często mówi się, że jest to po prostu napój alkoholowy o wyróżniającej się barwie. Pierwsze niebieskie wino gik powstało w Hiszpanii, a następnie na rynku pojawiły się inne gatunki, takie jak francuskie Vindigo czy portugalskie wino Casal Mendes Blue. Obecnie wyróżniającym się produktem na rynku polskim jest Monte Santi.
Jak powstaje niebieskie wino?
Niebieski kolor wina nie pochodzi ani od niebieskich winogron, ani jagód czy nawet spiruliny. Kolor ten jest efektem połączenia antocyjanów zawartych w skórkach winogron zielonych i czerwonych, a także pozyskiwanego z urzetu barwierskiego naturalnego barwnika indygo. Niebieskie wino hiszpańskie produkowane jest z winogron, które pochodzą z najlepszych winnic znajdujących się w tym kraju. Trunek ma 11,5% alkoholu, a jego cena to około 10 euro. Można kupić je także w innych krajach Europy. Warto szukać go podczas wakacji za granicą, wśród hiszpańskich i portugalskich win. W Polsce niebieskie wino można kupić jedynie przez internet - m.in TUTAJ.
Co oznacza niebieski kolor wina?
Skład składem, ale mało kto wie, że kolor tego wina nie jest bez znaczenia. Młodzi twórcy hiszpańskiego wina gik inspirowali się książką W. Chan Kima pt. „Strategia błękitnego oceanu”. W niej czerwień jest symbolem drapieżności, walki o klienta i dążenia za wszelką cenę do celu, a błękit zaś spokoju, ładu i harmonii. Niebieskie wino ma być więc przeciwieństwem klasyki i nowością na rynku win.
Niebieskie wino – czy to prawdziwe wino?
Prawdziwość niebieskiego wina to dość kontrowersyjny temat. Niektóre kraje traktują skład wina bardzo poważnie. Jeśli alkohol jest na bazie winogron, ale zawiera inne dodatki, takie jak np. barwniki, nie może być uznany za prawdziwe wino. Z tego właśnie powodu niebieskie wino hiszpańskie nie może być na terenie Hiszpanii oraz Portugalii sprzedawane jako wino, tylko jako aromatyzowany napój alkoholowy na bazie wina. Początkowo etykiety na butelkach nie zawierały stosownej informacji, przez co producenci i dystrybutorzy niebieskiego wina musieli zapłacić niemałą karę grzywny. W krajach zaś takich jak Stany Zjednoczone nazwa „niebieskie wino” jest dozwolona i to właśnie tam, to określenie się rozpowszechniło, a kupić wino można w wielu amerykańskich sklepach i restauracjach.
Niemieckie niebieskie wino z Maryją
Na rynku win można znaleźć również niemieckie wino Liebfraumilch. Nie jest to jednak niebieskie wino, ale jedynie wino w niebieskiej butelce z Matką Boską z dzieciątkiem na etykiecie. Wino to jest produkowane od XVIII wieku w niemieckim regionie Rheinhessen, a jego nazwa pochodzi od znajdującego się tam kościoła Liebfrauenkirchen i oznacza „mleko ukochanej pani”. Wcześniej wino to było uważane za produkt wysokiej jakości, jednak z czasem zaczęło się to zmieniać. Zaczęto sprzedawać ten napój w coraz niższych cenach i stał się on popularny w wielu supermarketach. Aktualnie wino to kosztuje niecałe 20 złotych. Zawartość alkoholu jest tradycyjna – 10%. Piękna niebieska butelka może zaś posłużyć jako dekoracja, zwłaszcza dla osób wierzących.
Niebieskie butelki, niebieskie kieliszki
Termin niebieskie wino jest dzisiaj powszechnie używany nie tylko dla tradycyjnego hiszpańskiego wyrobu, ale też dla produktów w niebieskich butelkach. Istnieją nawet niebieskie kieliszki do wina, w których można podawać także białe czy musujące wino. Warto postawić na oryginalność i skosztować niebieskich win wykraczających poza popularną klasykę.
Komentarze
Obecnie nie ma żadnych komentarzy
Zostaw swój komentarz