Muscat i jego niezwykły aromat

Wino, którego nie sposób pomylić z żadnym innym – intensywnie aromatyczny Muscat uwodzi naturalną słodyczą oraz bogactwem kwiatowo-egzotycznych nut. Dowiedz się więcej o trunku nazywanym winem o tysiącu twarzach.
Muscat – czym się wyróżnia?
Jeden z najstarszych szczepów winorośli o ponad 200 odmianach to baza trunków na wiele okazji. Można go spotkać w wersji słodkiej, półsłodkiej, wytrawnej, a także musującej.
Muscata łatwo rozpoznają nawet osoby, które nie są specjalistami od wina. Jego niezwykle bogaty bukiet, łączący w sobie nuty owoców tropikalnych, kwiatów i przypraw, wyróżnia się spośród innych trunków. Taka intensywność zapachów jest rzadkością wśród trunków, które nie były starzone w beczce.
Mówi się też, że Muscat to jedyne wino, które pachnie… winogronami, ale możemy też spodziewać się aromatów liczi, pomarańczy, miodu, piżma, jaśminu czy róży. Wino to znane jest nie tylko z bogactwa swojego bukietu zapachowego, ale też jego trwałości.
Łatwość uprawy tej winorośli w połączeniu z oryginalnym smakiem sprawiła, że szczep ten nie tylko rozprzestrzenił się na wiele winiarskich rejonów, ale też był krzyżowany z innymi odmianami. Stąd występuje w takiej obfitości rodzajów, ale też i pod różnymi nazwami. Na etykiecie może się pojawić jako Muszkatel, Moscato, Moscatel, Muszkat, Muscadel, Muskatel, Muskateller.
Nie należy go jednak mylić z Muscadetem z Loary czy Muscadelle z Bordeaux.
Do czego podawać Muscat?
Jako wino mocno aromatyczne pasuje do wyraziście przyprawionych potraw, szczególnie kuchni indyjskiej, tajskiej czy chińskiej. Jego naturalna słodycz dobrze się komponuje z daniami pikantnymi. Wytrawne wina Muscat to dobre połączenie z drobiem, cielęciną czy rybą. Może być także akompaniamentem wegetariańskich potraw warzywnych.
Wzmacniany Muscat lub w wersji deserowej warto podawać do ciast lub serów. Schłodzone Moscato to też propozycja do spożywania samodzielnie – zarówno w roli aperitifu, jak i po posiłku.
Jakich Muscatów warto spróbować?
Do najczęściej spotykanych Muscatów należą te deserowe, ale wśród niezliczonych twarzy tego alkoholu każdy znajdzie coś dla siebie.
Jeśli masz chęć na coś słodkiego, polecamy- MOLDAWSKA WINNICA MUSCAT SEMI SWEET z wyselekcjonowanych mołdawskich winogron. Wino w bardzo przystępnej cenie idealnie współgra z ciastami, ale przyjemnie się je sączy także jako aperitif. Aromaty białych kwiatów i dojrzałych letnich owoców przywiodą na myśl wytęsknione wakacje.
Równie dobrze z owocowymi ciastami lub deserem lodowym komponuje się BOROGAVI Muscat. Wyraziste nuty białych owoców i cytrusów przechodzą następnie w smak soczystej brzoskwini z rześką cytryną w finiszu. Rozkosznie balansujące na krawędzi słodyczy i kwasowości wino idealnie współgra też ze słodko-kwaśnymi daniami kuchni orientalnej.
Ci, którzy wolą wina wytrawne, powinni sięgnąć po Feteasca Alba i Muscat. Trunek należy do kolekcji AnimAliens, która specjalizuje się w młodych, świeżych winach do codziennej konsumpcji. ANIMALIENS Feteasca Alba &Muscat jest łatwe do picia i świetnie się sprawdzi do białego mięsa, ryby albo nieco pikantniejszych potraw. Za sukcesem tego wina stoi kupaż popularnego szczepu z mniejszą, lokalną odmianą mołdawską. Dzięki temu zyskuje ono głębię i oryginalne nuty w bukiecie. Wśród egzotycznych aromatów wyróżniają się kwiaty akacji, agrest oraz pomelo. Nowoczesne wino z wygodną zakrętką i niebanalną grafiką to dobry pomysł na smakowity prezent.
Komentarze
Obecnie nie ma żadnych komentarzy
Zostaw swój komentarz