Muscat i jego niezwykły aromat

list Kategoria: Parę słów o winie Opublikowano: comment Komentarze: 0 favorite Wyświetlenia: 2285
Muscat i jego niezwykły aromat

Wino, którego nie sposób pomylić z żadnym innym – intensywnie aromatyczny Muscat uwodzi naturalną słodyczą oraz bogactwem kwiatowo-egzotycznych nut. Dowiedz się więcej o trunku nazywanym winem o tysiącu twarzach.

Muscat – czym się wyróżnia?

Jeden z najstarszych szczepów winorośli o ponad 200 odmianach to baza trunków na wiele okazji. Można go spotkać w wersji słodkiej, półsłodkiej, wytrawnej, a także musującej.

Muscata łatwo rozpoznają nawet osoby, które nie są specjalistami od wina. Jego niezwykle bogaty bukiet, łączący w sobie nuty owoców tropikalnych, kwiatów i przypraw, wyróżnia się spośród innych trunków. Taka intensywność zapachów jest rzadkością wśród trunków, które nie były starzone w beczce.

Mówi się też, że Muscat to jedyne wino, które pachnie… winogronami, ale możemy też spodziewać się aromatów liczi, pomarańczy, miodu, piżma, jaśminu czy róży. Wino to znane jest nie tylko z bogactwa swojego bukietu zapachowego, ale też jego trwałości.

Łatwość uprawy tej winorośli w połączeniu z oryginalnym smakiem sprawiła, że szczep ten nie tylko rozprzestrzenił się na wiele winiarskich rejonów, ale też był krzyżowany z innymi odmianami. Stąd występuje w takiej obfitości rodzajów, ale też i pod różnymi nazwami. Na etykiecie może się pojawić jako Muszkatel, Moscato, Moscatel, Muszkat, Muscadel, Muskatel, Muskateller.

Nie należy go jednak mylić z Muscadetem z Loary czy Muscadelle z Bordeaux.

Do czego podawać Muscat?

Jako wino mocno aromatyczne pasuje do wyraziście przyprawionych potraw, szczególnie kuchni indyjskiej, tajskiej czy chińskiej. Jego naturalna słodycz dobrze się komponuje z daniami pikantnymi. Wytrawne wina Muscat to dobre połączenie z drobiem, cielęciną czy rybą. Może być także akompaniamentem wegetariańskich potraw warzywnych.

Wzmacniany Muscat lub w wersji deserowej warto podawać do ciast lub serów. Schłodzone Moscato to też propozycja do spożywania samodzielnie – zarówno w roli aperitifu, jak i po posiłku.

Jakich Muscatów warto spróbować?

Do najczęściej spotykanych Muscatów należą te deserowe, ale wśród niezliczonych twarzy tego alkoholu każdy znajdzie coś dla siebie.

Jeśli masz chęć na coś słodkiego, polecamy- MOLDAWSKA WINNICA MUSCAT SEMI SWEET z wyselekcjonowanych mołdawskich winogron. Wino w bardzo przystępnej cenie idealnie współgra z ciastami, ale przyjemnie się je sączy także jako aperitif. Aromaty białych kwiatów i dojrzałych letnich owoców przywiodą na myśl wytęsknione wakacje.

Równie dobrze z owocowymi ciastami lub deserem lodowym komponuje się BOROGAVI Muscat. Wyraziste nuty białych owoców i cytrusów przechodzą następnie w smak soczystej brzoskwini z rześką cytryną w finiszu. Rozkosznie balansujące na krawędzi słodyczy i kwasowości wino idealnie współgra też ze słodko-kwaśnymi daniami kuchni orientalnej.

Ci, którzy wolą wina wytrawne, powinni sięgnąć po Feteasca Alba i Muscat. Trunek należy do kolekcji AnimAliens, która specjalizuje się w młodych, świeżych winach do codziennej konsumpcji. ANIMALIENS Feteasca Alba &Muscat jest łatwe do picia i świetnie się sprawdzi do białego mięsa, ryby albo nieco pikantniejszych potraw. Za sukcesem tego wina stoi kupaż popularnego szczepu z mniejszą, lokalną odmianą mołdawską. Dzięki temu zyskuje ono głębię i oryginalne nuty w bukiecie. Wśród egzotycznych aromatów wyróżniają się kwiaty akacji, agrest oraz pomelo. Nowoczesne wino z wygodną zakrętką i niebanalną grafiką to dobry pomysł na smakowity prezent.

Komentarze

Obecnie nie ma żadnych komentarzy

Zostaw swój komentarz

Niedziela Poniedziałek Wtorek Środa Czwartek Piątek Sobota Styczeń Luty Marzec Kwiecień Maj Czerwiec Lipiec Sierpień Wrzesień Październik Listopad Grudzień

Witryna przeznaczona jest dla osób, które ukończyły 18 lat.

Czy masz ukończone 18 lat i oświadczasz, że jesteś pełnoletni?

×