Malbec – skąd się wzięło czarne wino?

list Kategoria: Parę słów o winie Opublikowano: comment Komentarze: 0 favorite Wyświetlenia: 1717
Malbec – skąd się wzięło czarne wino?

Mimo że Malbec pochodzi z Francji, to w Argentynie 17 kwietnia świętuje się dzień Malbeca. Czym ten szczep sobie zasłużył na miłość Argentyńczyków? 

Czym się wyróżnia wino Malbec?

Wino Malbec znane jest z głębi koloru, która sprawia, że w przeszłości był nazywany „czarnym winem”. Wyróżniają go też wyraziste garbniki i kwasowość.  

Gęste, skoncentrowane wino o solidnej budowie jest uprawiane we wszystkich regionach bez względu na warunki klimatyczne. Wina na bazie Malbeca cechują nuty śliwki, czereśni, jeżyny, czarnej porzeczki i wiśni. Owocowe aromaty łączą się tu na drugim planie z pieprzem, tytoniem, dymem i ziołami. Wyrazisty charakter przebija się nawet po leżakowaniu. 

Czym się różni Malbec francuski od argentyńskiego?

Niegdyś jedna z najpopularniejszych odmian winorośli we Francji, dziś jest tam głównie wykorzystywana do win kupażowych, w tym do słynnej mieszanki bordoskiej. 

Francuskie wina z Malbeca są z reguły bardziej taniczne i cierpkie niż te pochodzące z Argentyny. To właśnie południowoamerykańskie uprawy sprawiły, że Malbec zyskał określenie aksamitnego.  

Tym, którzy chcieliby się przekonać, czym się różnią wina z tych dwóch regionów, polecamy zestaw czterech win MALBEC FIGHT (Francja vs Argentyna). Poznaj to, co najlepsze z obu krajów i sam zadecyduj, które wino smakuje Ci najbardziej.

Malbec – z czym go podawać?

Malbec to wino często serwowane do czerwonych mięs, szczególnie wołowiny. Dobrze komponuje się z kiełbasą, gulaszem czy grillowanym stekiem. 

Wegetarianom polecamy zestawienie z ziemniakami, fasolą albo dynią. 

Można oczywiście pokusić się również o skosztowanie Malbeca bez dodatków. Jego soczysty, pozbawiony kwasowości smak idealnie nadaje się do picia samodzielnie.  

Argentyński Malbec – po którego sięgnąć?

Bardzo wysokie oceny od krytyków na całym świecie zyskało PIEDRA NEGRA Malbec Reserva. Organiczne wino o wyraziście owocowym aromacie podszyte jest nutką pieprzu, a także czekoladowym finiszem. Złożona struktura z miękkimi taninami sprawia, że to wino wręcz rozpływa się w ustach, pozostawiając po sobie przyjemny waniliowy posmak. 

Bardziej ekonomicznym wyborem jest WILD WINE Malbec. Szlachetny trunek z wyselekcjonowanych winogron rozpościera bukiet aromatyczny, w którym dojrzała śliwka i wiśnia mieszają się z pieprzem. W smaku soczyście owocowe, z długo utrzymującym się finiszem. To przede wszystkim wino dla miłośników mięsa – wybornie komponuje się z kaczką, wołowiną, jagnięciną oraz dziczyzną. 

Nie tylko Malbec – na jakie inne wina argentyńskie warto zwrócić uwagę?

Argentyna to jeden z największych na świecie producentów wina. Warto wiedzieć, że lokalne surowe, suche warunki sprzyjają zdrowym krzewom, a zatem winiarze nie mają potrzeby pryskać ich środkami ochrony roślin. Tym samym, wina z tego regionu są z reguły bardziej ekologiczne niż w większości innych destynacji. Wina argentyńskie można określić jako aromatyczne, pełne, o dojrzałym smaku, często korzenne.

 

Drugą co do ilości nasadzenia odmianą po Malbecu jest Syrah. Popularnością cieszą się również Cabernet Sauvignon, Syrah, Merlot, Tempranillo, Sangiovese, Pinto Noir i Barbera.

Chociaż Argentyna najbardziej słynie z wina czerwonego, również białe wino ma tu swoich godnych polecenia przedstawicieli. Spośród białych odmian na pewno warto spróbować kwiatowego, przywodzącego na myśl Muskat, PIEDRA NEGRA Torrontés.  

Komentarze

Obecnie nie ma żadnych komentarzy

Zostaw swój komentarz

Niedziela Poniedziałek Wtorek Środa Czwartek Piątek Sobota Styczeń Luty Marzec Kwiecień Maj Czerwiec Lipiec Sierpień Wrzesień Październik Listopad Grudzień

Witryna przeznaczona jest dla osób, które ukończyły 18 lat.

Czy masz ukończone 18 lat i oświadczasz, że jesteś pełnoletni?

×