Jakie wino do steka jest najlepsze?

Majówka i nadchodzące letnie miesiące to wyczekiwany przez miłośników grilla sezon. Z rusztu wybornie smakuje stek, a wtedy już tylko potrzeba dobrego wina i świetnego towarzystwa do pełni szczęścia. Sprawdź, jakie wino do steka zrobi furorę w Twoim ogródku.
Wino do steka – co wziąć pod uwagę?
Wino do steka to zdecydowanie trunek czerwony, z wyraźnie zaznaczonymi garbnikami i taninami. Cechy te sprawią, że mięso nie będzie się wydawać takie tłuste i nabierze ogłady.
Dobierając wino do mięsa, warto przyjrzeć się grubości steka, ponieważ im jest szerszy, tym więcej garbników potrzeba, by go zrównoważyć. Z kolei cieńsze steki są bogatsze w mineralność i żelazo, dlatego lepiej je połączyć z lżejszym, gładszym winem owocowym.
Następnie należy spojrzeć na poziom wysmażenia. Im mocniej przysmażony stek, tym bardziej owocowy powinien być bukiet.
Gdzie powstaje idealne wino do steka?
Poszukiwania wina idealnego do smażonej wołowiny powinno się zacząć od Argentyny, gdzie danie to jest narodową dumą. Nieodłącznym towarzyszem tamtejszego steka jest mocny, taniczny Malbec. Charakterystyczny bukiet oparty na soczystej śliwce i czereśni, pieprzu, dymnych nutach oraz suszonych ziołach perfekcyjnie współgra z krwistym stekiem. Sięgnij po przyjemnie pikantnego MINIMALISTA Malbec, aby wyborny stek osiągnął maksimum swojego potencjału.
Równie wielkimi miłośnikami duetu stek i wino są Chilijczycy. W tym przypadku na stole najczęściej pojawi się Carmenere, z którego powstają niebanalne owocowe wina o wyraźnie wyczuwalnych nutach przypraw. Zachwyca całą gamą akcentów smakowych - od gorzkiej czekolady przez tytoń aż po skórę. Wypróbuj beczkowe PORTA Reserva Carmenere, które zachwycająco harmonizuje soczyste nuty owocowe, pieprzną końcówkę i rozpływającą się na podniebieniu czekoladę. Skoncentrowane, a jednocześnie jedwabiście miękkie wino zamieni każdy posiłek w ucztę.
Natomiast francuskie wino do mięsa to niezawodny Cabernet Sauvignon, zwłaszcza ten beczkowy. Daje trunki pełne, mocno garbnikowe i z dobrą kwasowością. W jego bogatej gamie aromatyczno-smakowej z pewnością znajdziemy akcenty, które dopełnią nie tylko smak steka, ale i serwowanych do niego dodatków. Może rozwijać nuty od eukaliptusa przez konfiturę wiśniową aż po czarne oliwki. Wszystkie najlepsze cechy tego szczepu znajdziemy w LE REFLET Chateau Laffite-Carcasset Saint Estephe. Każdy łyk tego trunku odsłania nowe niuanse, ewoluując na podniebieniu jeszcze długo po skosztowaniu.
Z kolei włoskie inspiracje sugerują zestawienie steka z toskańskim Chianti. Chociaż przeważnie zawiera mniej garbników i alkoholu od powyższych rekomendacji, charakteryzuje się zdecydowaną kwasowością, dzięki czemu mięso nie będzie przytłaczać ciężkością. Jego miękki, mocno owocowy bukiet, przyjemnie przełamuje pikantny finisz. Do steka świetnym akompaniamentem są też jego głębokie dębowe nuty. Polecamy GRANDE CONTE Chianti DOCG o idealnym do steka stopniu tanin i starannie zrównoważonej palecie. Jego żywa kwasowość to wymarzone tło dla mocno grillowanego mięsa.
Marynata do steka wołowego z wina – jak przyrządzić?
Wino do wołowiny świetnie zagra nie tylko w kieliszku, ale też na patelni. Przekonaj się, jak przygotować wyborną domową marynatę na bazie bardzo specjalnego składnika.
Przepis na marynatę:
- 2 cebule,
- 2/3 szklanki czerwonego wina wytrawnego (któregokolwiek z powyższych propozycji),
- 2 łyżki oliwy,
- liść laurowy,
- pieprz i sól,
- ulubione przyprawy: rozmaryn, tymianek, ziele angielskie, jałowiec, kolendra, goździki,
- szczypta brązowego cukru.
Pokrój cebulę, a przyprawy lekko zmiażdż w moździerzu, dzięki czemu oddadzą swój aromat. Jeśli nie masz moździerza, możesz potrzeć je w dłoni. Wymieszaj wszystkie składniki marynaty i polej nią lekko rozbite mięso. Przykryj i wstaw do lodówki na co najmniej 6 godzin. Im dłużej będzie stało w lodówce, tym bardziej nasyci się aromatem i smakiem marynaty, dlatego najlepiej namoczyć je na dzień przed planowanym obiadem ze stekiem w roli głównej. Po upływie tego czasu, mięso smaż na rozgrzanej patelni przez około 15 minut z każdej strony.
Komentarze
Obecnie nie ma żadnych komentarzy
Zostaw swój komentarz