Jak zrobić własne wino

Jak zrobić własne wino
Nie tylko winogrona
Wiele owoców można wykorzystać do stworzenia fantastycznego wina. Oprócz winogron, doskonale nadaje się do tego celu np. wiśnia, śliwka, jabłko, dzika róża, głóg, albo maliny. W bardziej egzotycznej wersji można napotkać wino z granatów, pomarańczy, ananasa, a nawet bananów. Niektórzy wykorzystują również kwiaty, jak chociażby czarnego bzu czy mlecze.
Wino jak medytacja
Poza wybranymi owocami wystarczy cukier, woda, drożdże, odrobina niedrogiego sprzętu i cierpliwość. Po co się męczyć, skoro można jednym kliknięciem zamówić butelkę za kilkadziesiąt złotych i cieszyć się natychmiastową przyjemnością? Przygotowanie własnego wina, chociaż zdecydowanie jest wyzwaniem, jest też niesamowicie satysfakcjonujące, a domowej roboty butelka stanowi fantastyczny prezent.
Poza tym, przygotowując domowe wino, masz pewność, że nie zawiera szkodliwych chemicznych substancji i że nie płacisz raczej za marketing i ładną butelkę niż za zawartość. Na szczęście, gdy już stworzysz winu właściwe warunki, większość procesu (fermentacja, klarowanie, leżakowanie) odbywa się bez Twojego udziału.
Wino jak sztuka
Z drugiej strony, wino jest uważane przez wielu za formę sztuki i trudno w domowej piwniczce dorównać mistrzom, którzy poświęcili fermentacji całe życie, doskonaląc temperaturę, proporcje, czy dokładny moment, w którym należy zerwać owoce. Często też winiarnie są przekazywane z pokolenia na pokolenie i receptury potrafią mieć po kilkaset lat. Jeśli więc podejmiesz wyzwanie, nie spodziewaj się od razu rezultatów jak z winiarni Brunello.
Akcesoria
- Gąsior - Ważne, by zadbać o czystość gąsiora. Zanieczyszczenia sprawią, że wino będzie miało gorzki posmak lub skwaśnieje. Dymion umieszcza się w koszu, co ułatwia przesuwanie i wstrząsanie zawartością tak, by nie uszkodzić szklanego naczynia.
- Wężyk fermentacyjny
- Winomierz - kosztuje zaledwie kilkanaście złotych, a pomoże odmierzyć optymalną słodkość wina. W zależności od ilości cukru, możemy przygotować wino wytrawne, półwytrawne, słodkie lub półsłodkie. Ale od ilości cukru zależy też moc wina.
- Lejek
- Butelki do przechowywania wina
Składniki na wino z ciemnych winogron:
- • czerwone winogrona – 15 litrów,
- • cukier - 6 kg,
- • woda – nie używaj mineralnej, ale zwykłej przegotowanej.
Wino w czterech krokach
- Fermentacja burzliwa.
- Fermentacja cicha.
- Klarowanie wina.
- Butelkowanie i leżakowanie.
Winogron nie należy płukać, aby nie pozbawić ich naturalnych drożdży, dzięki którym zachodzi proces fermentacji. Oczyszcza się je więc ręcznie. Przebierz grona, sprawdzając, czy nie ma na nich zabrudzeń, muszek, itp. Następnie zgnieć winogrona, ręcznie lub przy pomocy tłuczka do ziemniaków. Nie używaj miksera. Pulpę wraz z sokiem, skórką, i pestkami, wlej do gąsiora. Przydatny może okazać się lejek. Następnie przygotuj wodę z cukrem. Na 5 litrów wody przypada 1,5 kg cukru. Podgrzej wodę.
Wystarczy, by była na tyle ciepła, żeby cukier się rozpuścił. Wlej wodę z cukrem do gąsiora. Dopełnij wodą tak, aby 1/3 przestrzeni pozostała pusta. To dlatego, że w pierwszej fazie fermentacji burzliwej wytwarza się dużo piany. Jeśli w naczyniu pozostanie niewystarczająco wolnej przestrzeni, piana będzie wypływać na zewnątrz. Na podane powyżej proporcje odpowiedni będzie 54-litrowy gąsior, zwany też dymionem.
Aby wymieszać składniki, wstrząśnij koszem. Zakorkuj dymion rurką fermentacyjną. W rurce też należy umieścić wodę.
Następnego dnia można skorygować jeszcze poziom słodkości. Upuść odrobinę wina i używając winomierza zbadaj, czy należy wino rozcieńczyć czy dodać więcej cukru. Dymion pozostaw w temperaturze pokojowej (pomiędzy 15 a 25°C). Fermentacja potrwa ok. 3 tygodni, by wyprodukować wino lekkie. Po 3 miesiącach uzyskasz znacznie mocniejszy trunek. Kiedy z rurki fermentacyjnej przestaną wydobywać się gazy, odlej wino i usuń z gąsiora owoce. Opłucz naczynie, zanim wlejesz do niego z powrotem płyn, który musi ulec sklarowaniu. Po upływie 3 miesięcy rozlej wino do ciemnych butelek. Wino powinno leżakować w chłodzie przez przynajmniej 6 miesięcy, w taki sposób, by korek był zanurzony w płynie, co chroni je przed wietrzeniem. Im dłużej wino będzie leżakować, tym lepiej.
Jeśli znudzi Ci się czekanie, albo uzyskane rezultaty nie spełnią twoich wymagań, spróbuj nagradzanego wina z Polski WINNICA MIŁOSZ Zweigelt & Pinot Noir. Powodzenia i smacznego! Pamiętaj tez o najpopularniejszym winie prosecco.
Komentarze
Obecnie nie ma żadnych komentarzy
Zostaw swój komentarz