Furmint - wino węgierskie, które warto znać

Być może nie słyszałeś o Furmintach, ale z pewnością znane Ci jest wino węgierskie Tokaj. To właśnie z winorośli Furminta powstają te słynne wina deserowe. Co więcej, między innymi tej odmianie Węgry zawdzięczają wpisanie regionu tokajskiego na Listę Światowego Dziedzictwa UNESCO. Nic dziwnego - Furmint to jeden z najlepszych białych szczepów nie tylko na Węgrzech, ale w całej Środkowej Europie. Mimo to nadal pozostaje odmianą dość niszową, przynajmniej w Polsce. Przekonaj się, dlaczego warto poznać go bliżej.
Jak smakuje Furmint?
Wino Tokaj Furmint kojarzy się ze słodkim winem, ale winogrona tej odmiany są naturalnie bogate w kwasy. Wyróżnia się także gęstością i mineralnością. Unikalne połączenie dobrej kwasowości z koncentracją cukru to dwa elementy składające się na sukces wina Furmint.
Wisienką na torcie jest szlachetna pleśń, której efektem jest nieporównywalny z żadnym innym winem smak i aromat. Bukiet tego typu win fascynuje połączeniem dojrzałej gruszki, świeżej limonki i chrupiących tostów. Często jest też wykończony nutami miodowymi, goździkowymi albo orzechowymi. Powstaje na wulkanicznej glebie, a sprzyja mu mikroklimat, w którym wzrasta. Po upalnym lecie nastaje tu słoneczna i sucha zima, dzięki czemu winogrona mogą być zbierane bardzo późno, bo dopiero w drugiej połowie października. Podsuszonym winogronom należy przypisywać esencjonalny smak i aromat wina Tokaji Furmint.
Kolejnym pozytywnym zaskoczeniem jest wielki potencjał dojrzewania tych białych win. Niektóre Tokaj Furminty mogą na wyjątkową okazję (lub na wzrost wartości kolekcjonerskiej) czekać nawet przez dziesięciolecia.
Do starzenia szczególnie nadają się wina słodsze. Jeszcze mniej znane, chociaż równie godne uwagi są produkowane z tego szczepu wina wytrawne. Te Furminty najczęściej podaje się, gdy są młode.
Z czym pić wino Furmint?
Wyraziste, pełno wino Tokaj Furmint powinno być przede wszystkim serwowane schłodzone. Doskonale sprawdzi się zarówno z jedzeniem, jak i po posiłku. Wytrawnego Furminta polecamy sparować z rybami, pieczonym drobiem lub potrawami z pikantnymi przyprawami. Natomiast słodki Tokaj Furmint dopełni owocowe desery albo lody śmietankowe czy waniliowe.
Polecane Furminty
Z Furmintów wyrabia się pełen przekrój win – od wytrawnych po słodkie. Każdy znajdzie zatem tu coś dla siebie.
Doskonały pierwszy krok ku romansowi z Furmintem stanowi harmonijny bukiet HENYE Furmint. Intensywny aromat miodu kwiatów lipy i gałki muszkatołowej to dopiero początek przyjemności. Równie złożony jest jego smak. Wybija się zwłaszcza niesamowita świeżość tego wytrawnego wina. Pełne i bogate, starzone w beczce białe wino sprawdzi się nawet w największe upały.
Z kolei półsłodki HENYE FURMINT Semi Sweet polecany jest przez Roberta Makłowicza ze względu na intrygujący bukiet i subtelny smak. W kompozycji aromatycznej akcenty dojrzałych owoców tropikalnych przechodzą w świeże kwiatowe nuty, wykończone miodową kremowością. Na podniebieniu z kolei orzeźwiająca kwasowość cytrusów pozostawia długotrwały posmak.
Miłośnicy słodkich trunków powinni natomiast sięgnąć po TOKAJ SZAMORODNI Sweet. Ta propozycja pochodzi z winnicy zdobywającej podniebienia koneserów już od XV wieku. Marka Dereszla to zatem gwarancja jakości sama w sobie. Szczególnie ten Tokaj jest gładki, przyjemny do picia, a jego zrównoważony bukiet łączy w sobie świeże owocowe akcenty i rozpływające się w ustach słodkie nuty.
Komentarze
Obecnie nie ma żadnych komentarzy
Zostaw swój komentarz