Dobre Prosecco – po czym je rozpoznać?

Na co zwrócić uwagę przy wyborze Prosecco?
Wino musujące Prosecco to duma Włochów, a także jeden z ulubionych trunków na całym świecie. Jego popularność sprawia, że łatwo się pogubić przy wyborze odpowiedniej butelki. Nie pomagają specyficzne określenia ani kategorie, które są tu inne niż zwykle. Jakie są najpopularniejsze wina Prosecco? Czym różni się Prosecco Brut od innych rodzajów Prosecco? Przeczytaj nasz krótki poradnik, aby odkryć tajniki tego pysznego, włoskiego wina.
Pochodzenie, region produkcji i historia Prosecco
Włoskie Prosecco to jedno z najbardziej znanych i cenionych lekkich win musujących. Wywodzi się z malowniczych wzgórz północnej Italii, gdzie winogrona uprawiane są tam prawdopodobnie od czasów panowania Cesarstwa Rzymskiego. Duma z posiadania winnic w historycznym obszarze sprawiła, że winiarze często umieszczają informację o regionie produkcji w nazwie wina.
Rodzaje wina Prosecco produkowane są metodą Charmata wyłącznie na obszarze dziewięciu prowincji - od Veneto do Friuli Venezia Giulia. Oryginalnie były to regiony Conegliano, Valdobbiadene i Asolo. Charakteryzują je uprawy na zboczach, co znacznie wpływa na smak Prosecco.
Czym się różnią rodzaje Prosecco?
Już wiesz, co to jest Prosecco i skąd pochodzi ten trunek. Jak każde wino można je podzielić na kilka kategorii. Jakie? Włoskie wino Prosecco to przede wszystkim bąbelki. Na ich ilość wpływa poziom ciśnienia w butelce. W tym przypadku można wyróżnić trzy typy:
Prosecco Spumante – mocno musujące (co najmniej 3,5 bar),
Prosecco Frizzante – musujące, delikatnie perliste (ok. 3 bar),
Prosecco Tranquillo – niezawierające dwutlenku węgla (najrzadziej spotykane).
Włoskie wino musujące – stopnie wytrawności Prosecco DOC
Najpopularniejsze oznaczenia wina Prosecco dotyczą poziomu cukru. Jednak nie dzielą się one tradycyjnie na trunki słodkie, półsłodkie, półwytrawne i wytrawne. Zastanawiasz się, które Prosecco kupić? Możesz wybierać spośród czterech kategorii:
Prosecco Brut – najbliżej odpowiada wytrawnemu Prosecco. Zawiera najmniej naturalnych cukrów i ma lekko kwaśny smak.
Prosecco Extra Dry – to typowe, półwytrawne Prosecco. Jest jednym z najczęściej kupowanych rodzajów włoskich win musujących.
Prosecco Dry - w smaku Prosecco Dry można wyczuć więcej cukru, dlatego klasyfikujemy je jako białe wino musujące półsłodkie.
Zastanawiasz się, czy jest słodkie Prosecco? Tak, istnieje, choć rzadko można je znaleźć na półkach sklepowych. Ma oznaczenie Demi-sec.
Czym się kierować przy wyborze Prosecco?
W przypadku Prosecco cena nie zawsze jest najważniejszą wskazówką jakości wina. Wyznacza ją przede wszystkim region produkcji. Gdzie można znaleźć najlepsze smaki i aromaty? Najpopularniejsze wina musujące tworzone są w regionie Veneto.
Z regionem wiążą się również apelacje. W celu ochrony jakości produkcji Prosecco, Włosi postanowili wprowadzić ochronę nazwy pochodzenia. Stąd wzięły się oznaczenia DOC (Denominazione di Origine Controllata) i DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita). Aby móc oznaczyć butelki którąś z tych etykiet, wino białe Prosecco musi być produkowane w min. 85% ze szczepu Glera.
Jakie są rodzaje wina Prosecco DOC i DOCG? Apelacje
Jeśli marzysz o tym, aby pić prosecco wyróżniające się doskonałą jakością, wybierz wino z apelacją. Dwa najpopularniejsze oznaczenia, które znajdziesz na etykiecie wina musującego Prosecco to:
Prosecco DOC - może pochodzić z jednego z 9 subregionów we Friuli lub Wenecji. Spośród nich na uwagę zasługują DOC Treviso Prosecco i DOC Triesto. Uprawiane są na znacznie mniejszym obszarze, dlatego ich oznaczenie nieco się różni. Przykładem klasycznego, włoskiego Prosecco Treviso jest CORTE DE LA CALLI Extra Dry. Jego niska kwasowość przywodzi na myśl wino w połowie drogi między półwytrawnym i półsłodkim. W aromacie wina musującego królują cytrusy, białe kwiaty, grusza, a nawet dojrzała brzoskwinia. Jest ono stworzone ze szczepu Glera.
Prosecco DOCG – produkowane jest w mniejszych i górzystych obszarach Włoch. To czyni je wyjątkowym typem Prosecco. Wina z apelacją DOCG można podzielić na dwa rodzaje. Jednym z nich jest Asolo Prosecco Superiore DOCG, a drugim Conegliano-Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG (tworzone w 100% ze szczepu Glera).
Znasz już typy Prosecco pod względem wytrawności, poziomu ciśnienia w butelce, regionów oraz apelacji. Teraz podpowiemy Ci kilka propozycji, które możesz wykorzystać jako aperitif lub do letnich, orzeźwiających drinków.
Które Prosecco kupić? Polecane typy Prosecco
Niekwestionowanym królem wśród włoskich win musujących jest półwytrawne Prosecco (inaczej Prosecco Extra Dry). Idealnie sprawdzi się do samodzielnej degustacji albo jako towarzysz lekkich dań, np. sałatek lub makaronów. Jednym z takich win jest MOINET Prosecco Spumante Extra Dry DOC. Oferuje aromaty białych owoców, przełamanych zapachem trawy cytrynowej. Innym przykładem z tej kategorii win jest wspaniałe LE CALLESELLE Prosecco Spumante DOC. To świeże i eleganckie białe wino musujące wyprodukowane w regionie Veneto. Ma małą zawartość cukru resztkowego, więc smakiem zbliżone jest do kategorii Prosecco Brut, czyli wina Prosecco wytrawnego.
Jeśli szukasz autentycznego smaku wina Prosecco, trudno o lepszy wybór niż SACCHETTO Prosecco Valdobbiadene Superiore. Do jego produkcji użyto ręcznie wyselekcjonowanych, najdojrzalszych winogron. Nic dziwnego więc, że zachwyca harmonią smaku. To białe wino Prosecco jest kwintesencją świeżości. Delikatny bukiet łączy w sobie soczyste nuty jabłka i gruszki z uwodzicielskim aromatem kwiatów akacji. Co więcej, to wytrawne Prosecco posiada także ekologiczny certyfikat.
Do włoskich win Prosecco z wyższej półki należą organiczne trunki z winnicy La Jara. Wielokrotnie nagradzane tamtejsze ekologiczne i wegańskie wina to połączenie wieloletniej tradycji z nowoczesnym myśleniem o winiarstwie. W ofercie można znaleźć wiele musujących Prosecco DOC. Przykładem jest LA JARA Prosecco Frizzante. Już w pierwszym łyku wyróżniają się perliste bąbelki. W połączeniu z jabłkowym aromatem Prosecco zapewniają skuteczne orzeźwienie.
Podsumowując, przy wyborze wina Prosecco DOC warto zwrócić uwagę nie tylko na apelację, ale też region, poziom wytrawności i zawartość bąbelków. Każde z nich może się od siebie delikatnie różnić smakiem. Jednak dzięki temu łatwiej znajdziesz dobrej jakości włoskie Prosecco, które może stać się Twoim ulubionym trunkiem.
Komentarze
Obecnie nie ma żadnych komentarzy
Zostaw swój komentarz