Co wyróżnia wina z doliny Loary?

Wina z doliny Loary
Win francuskich nie trzeba przedstawiać – cieszą się renomą eleganckich, ponadczasowych trunków. Tym razem przybliżamy charakter najciekawszych trunków z malowniczej doliny Loary.
Czym się wyróżniają wina z doliny Loary?
Swoje bogactwo smaków i aromatów wina z doliny Loary zawdzięczają ogromnej rozpiętości geograficznej regionu. Ciągnie się on od Burgundii aż po Ocean Atlantycki. Połączenie cech kontynentalnych z bryzą oceaniczną daje wina o pełnych, nasyconych bukietach.
Chociaż miłośnicy win często swoje pierwsze kroki kierują na wybrzeże, ten region środkowej Francji ma do zaoferowania znacznie więcej niż tylko słynne zamki.
Wina francuskie białe – najciekawsze propozycje z doliny Loary
Dolina Loary słynie przede wszystkim z win białych. Jeśli szukasz kwasowatych win do owoców morza, ten region będzie strzałem w dziesiątkę. Wiodące są nuty cytrusowe, jabłkowe, lecz także mineralne i miodowe.
To właśnie stąd pochodzi jedna z najchętniej wybieranych białych odmian na świecie - Sauvignon Blanc. Wśród tych wyjątkowo orzeźwiających win warto zwrócić uwagę zwłaszcza na dwie apelacje: Pouilly Fume i Sancerre.
Podczas gdy Pouilly Fume rozpoznamy po lekkim, mineralnym bukiecie, trunki produkowane na wzgórzach Sancerre są zwykle bardziej intensywnymi, złożonymi kompozycjami z aromatami agrestu, czerwonych porzeczek, grejpfruta czy czerwonej pomarańczy.
Polecamy w szczególności aromatyczne GUY ALLION Sauvignon Blanc z ekologicznej winnicy. Wino to zachwyca czystością smaku i aromatu. Wymarzony dodatek do makaronów w kremowych sosach, drobiu czy serów pleśniowych, chociaż z przyjemnością uraczysz się nim także bez żadnych dodatków.
Popularnością w tym regionie cieszy się również jabłkowo-miodowy Chenin Blanc.
Mniej liczne, ale godne sprawdzenia są tutejsze uprawy Chardonnay oraz Pinot Gris.
Wina francuskie czerwone – czego spróbować z doliny Loary?
Chociaż francuskie wina czerwone najczęściej kojarzą się z Bordeaux lub Burgundią to i tutaj znajdziemy prawdziwe perełki. Dobrze się tu udają Pinot Noir, Gamay, Malbec, jak i Cabernet Franc, czyli odmiana znana z mieszanki bordoskiej. Można się nawet spotkać z opinią, że to dobra alternatywa dla burgundów – o porównywalnej do nich klasie, ale w znacznie przystępniejszych cenach.
Dużo powstaje w tym rejonie win o łatwym, przyjemnym charakterze, które można pić schłodzone, jak beaujolais nouveau.
GUY ALLION LE POIRA MALBEC zachwyciło nawet Roberta Makłowicza. Ten trunek w niczym nie przypomina ikonicznych Malbeków argentyńskich ani nawet tych z południowo-zachodniej Francji. Jego niepowtarzalna, zdecydowana osobowość i okrągła struktura pozwalają się zanurzyć w niuanse zapachowe, które zdają się nie mieć końca. Ożywczy finisz sprawia, że to wino pokochają ci, którzy nawet w upały nie chcą rezygnować z czerwieni w kieliszku.
Doskonałe na lato wina francuskie różowe
Czym jeszcze zaskoczy Cię dolina Loary? Wina różowe z apelacji AOC Rosé d'Anjou zamienią każdy posiłek w wakacyjną rozpustę. Powstają z lokalnego szczepu winorośli zwanego Grolleau. Charakteryzuje się on niskim poziomem alkoholu, znaczącą kwasowością i słodkawą końcówką.
Można się też spotkać z winami różowymi na bazie Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Gamay albo Pineau d’Aunis. Ten ostatni szczep daje lekko pikantne, a jednocześnie proste do picia, młode wina.
W tej kategorii wyróżnia się półwytrawne PIERRE BREVIN ROSE D'ANJOU AOP. Wystarczyła jednodniowa maceracja winogron, by otrzymać zharmonizowane wino o urzekających nutach truskawek, moreli oraz róży. To mistrzowskie połączenie z lekkimi ciastami typu biszkopt, świeżymi sałatami czy grillowanymi warzywami.
Komentarze
Obecnie nie ma żadnych komentarzy
Zostaw swój komentarz