Co warto wiedzieć o winach półwytrawnych

list Kategoria: Parę słów o winie Opublikowano: comment Komentarze: 0 favorite Wyświetlenia: 3432
Co warto wiedzieć o winach półwytrawnych

Co warto wiedzieć o winach półwytrawnych

Co to znaczy, że wino jest półwytrawne?

Wino półwytrawne nazywane jest też medium dry, semi dry, demi secco, felszaraz, halbtrocken albo semi seco. Wina półwytrawne zawierają około 15-30 g cukrów na litr i 10-12% alkoholu. W winach półwytrawnych kwasowość jest bardzo niska, a taniny są łagodne.

Do jakich potraw pasuje wino półwytrawne?

Wina czerwone półwytrawne pasują do dań z czerwonego mięsa, a szczególnie wołowiny, wieprzowiny i steku. Analogicznie białe podaj do białego mięsa, ryby, makaronu, cielęciny, pasztetu albo grzybów (z wyjątkiem prawdziwków). Do dań z duszonego lub pieczonego drobiu zaserwuj lekkie, białe wino półwytrawne typu Vinho Verde Almae Coracao. Do indyka pasować będzie zarówno wino białe, jak i czerwone.

Ile kalorii ma wino półwytrawne?

Jedna porcja białego wina półwytrawnego to około 97 kcal. Z kolei kieliszek czerwonego wina półwytrawnego skrywa około 75 kcal.

Czym różni się wino wytrawne od półwytrawnego?

Wino półwytrawne cechuje się większą łagodnością od wytrawnego oraz niższą kwasowością. Produkuje się je z tych samych szczepów winorośli, przy wykorzystaniu tych samych technik, ale różnią się zawartością cukru.

Polecane wino półwytrawne białe

Wino półwytrawne białe pasuje do dań kuchni śródziemnomorskiej. Potrawy z grilla, na oliwie z oliwek i ze świeżymi warzywami podkreślą balans pomiędzy kwasowością a słodyczą tego wina. Przykładem perfekcyjnie skomponowanego wina półwytrawnego jest WINNICA MIŁOSZ Traminer. Obok świeżych owocowych nut, w bukiecie długo wybrzmiewają korzenne akcenty.

Polecane wino półwytrawne czerwone

Półwytrawne wina czerwone to propozycja dla tych, którzy nie przekonali się do win wytrawnych, ale lubią intensywne aromaty i dobrze rozwinięty bukiet. PRAHOVA VALLEY Feteasca Neagra Special Reserve zaskoczy Cię połączeniem świeżości z pikanterią i aksamitnymi czekoladowymi nutami.

Polecane wino półwytrawne różowe

Ostatnimi czasy wina różowe zdobywają sobie zasłużone uznanie. Z traktowanych po macoszemu letnich napojów orzeźwiających, stały się cenionymi winami o szerokiej gamie aromatów i zastosowań. SONETO Garnacha jest tego świetnym przykładem. Charakterystyczne dla Garnacha harmonijne nuty owoców i ziół sprawiają, że wino to doskonale nadaje się jako aperitif, ale też zaserwujesz je z powodzeniem do świeżych sałat, grillowanych warzyw albo owoców morza.

Polecane wino półwytrawne musujące

Półwytrawne wina musujące są idealne do świętowania specjalnych okazji. Podawaj je w długich kieliszkach w temperaturze 6°–9°C, czyli schłodzone przynajmniej 20 minut w lodówce, lecz nigdy w zamrażalniku. Ze względu na rześki, lekki smak, często pija się je w upalne letnie wieczory. Hiszpanie z konieczności znają się na orzeźwieniu, a Cava Vega Medien Semi-Seco jest tego doskonałym dowodem. Świeżość łączy się tu z intensywnym aromatem owoców cytrusowych.

Jak zrobić domowe wino półwytrawne?

Przygotowanie własnego wina wymaga nieco cierpliwości i kilku specjalnych przyrządów, ale jest też niesamowicie satysfakcjonujące.

Składniki na 10 litrów wina:

  • winogrona ok.15 kg
  • 3 kg cukru
  • 3 litra wody

Aby sporządzić wino nie mocniejsze niż 10% alkoholu, nie ma potrzeby zakupu kwasu i pożywki. Na wino przeznacz wyłącznie dojrzałe i zdrowe winogrona. Jeżeli ich nie opłuczesz, to nie musisz używać drożdży. Przebrane owoce zgnieć na miazgę. Możesz to zrobić ręcznie albo pomóc sobie tłuczkiem do ziemniaków. Następnie przygotuj syrop cukrowy. W 1,5 l wody rozpuść 1,5 kg cukru (resztę cukru dodasz po upływie tygodnia). Gąsiora umieść w koszyku. Ułatwi Ci to później mieszanie nastawem. Nie stawiaj go na podłodze typu płytki albo beton, gdyż niska temperatura może spowolnić lub zatrzymać fermentację.

Do gąsiora wlej papkę z owoców, wraz z pestkami i skórką. Dodaj syrop cukrowy, zamieszaj. Zatkaj korkiem. Rurkę fermentacyjną zalej wodą. Odstaw na 2 tygodnie. Pamiętaj, żeby po tygodniu dorobić syropu cukrowego w takich samych proporcjach jak uprzednio i pożywić nim moszcz. Nastaw dobrze jest codziennie zamieszać. Najlepiej zrobić to kręcąc gąsiorem. Po co najmniej 14 dniach odfiltruj owoce. Im dłużej miazga będzie się znajdować w gąsiorze, tym intensywniejszy kolor wina.Wino przelej z powrotem do umytego gąsiora. Zostaw do czasu aż wino zacznie się klarować. Po 3 miesiącach przelej wino do butelek, zakorkuj i przechowuj w pozycji leżącej w pomieszczeniu o temperaturze ok. 12 st. C. Wino można pić po upływie kilku miesięcy.

Komentarze

Obecnie nie ma żadnych komentarzy

Zostaw swój komentarz

Niedziela Poniedziałek Wtorek Środa Czwartek Piątek Sobota Styczeń Luty Marzec Kwiecień Maj Czerwiec Lipiec Sierpień Wrzesień Październik Listopad Grudzień

Witryna przeznaczona jest dla osób, które ukończyły 18 lat.

Czy masz ukończone 18 lat i oświadczasz, że jesteś pełnoletni?

×