Chardonnay – szczep, o którym na pewno słyszałeś

list Kategoria: Parę słów o winie Opublikowano: comment Komentarze: 0 favorite Wyświetlenia: 394
Chardonnay – szczep, o którym na pewno słyszałeś

Jeden z najważniejszych białych szczepów na świecie. Mimo swojej globalnej kariery wciąż pełen niespodzianek. Przekonaj się, co jeszcze ma do zaoferowania Chardonnay.

Chardonnay – wino, o którym warto wiedzieć więcej

Prawdopodobnie pochodzi z Francji, z okolic Szampanii i Burgundii. Odmiana ta wzięła się z naturalnej krzyżówki Pinot Gris i nieistniejącego już szczepu Gouais Blanc. Obecnie uprawy Chardonnay znaleźć można w ponad 35 krajach Nowego i Starego Świata. Obok Francji do najważniejszych upraw tego szczepu należą te w AustraliiChile i we Włoszech. Ceni się także te wywodzące się z BułgariiHiszpanii i Mołdawii.

Przyczyną takiej ekspansji jest niezwykła zdolność szczepu do dostosowania się do warunków klimatycznych. Tym samym nie tylko łatwo się rozprzestrzenia, ale też posiada bardzo szeroki wachlarz smaków i aromatów. Oprócz rodzaju gleby i warunków pogodowych, na niuanse bukietu wpływa także wiele zmiennych związanych ze sposobem winifikacji. Chardonnay uprawiane w ciepłym klimacie będzie naturalnie słodkie, o aromatach owoców tropikalnych i brzoskwini. Niższe temperatury wydobywają z niego nuty mineralne oraz jabłkowo-cytrusowe. Chardonnay świetnie nadaje się do starzenia, ale ma równie wielu zwolenników swojej młodej, orzeźwiającej wersji. Proces dojrzewania w beczkach sprawia, że może wykazywać się dębowym charakterem, z akcentami gałki muszkatołowej, wanilii albo masła.

Poza smakiem i zapachem, starzenie wina można rozpoznać po kolorze. Podczas gdy świeże Chardonnay charakteryzuje się przezroczystą, jasnosłomkową barwą, wraz z dojrzewaniem jego odcień ciemnieje. Warto też wiedzieć, że Chardonnay, obok Pinot Meunier i Pinot Noir jest jednym z trzech głównych odmian winorośli, z których produkuje się szampana.

Do czego pasuje Chardonnay?

Tak jak większość rześkich białych win, także i Chardonnay z pewnością zagra z rybą, owocami morza i drobiem. W swojej świeżej, kwaśniejszej wersji komponuje się z kremowymi lub półtwardymi serami, szczególnie kozimi. Z kolei Chardonnay dojrzewające w beczce, o mocniejszym bukiecie zestaw raczej z jagnięciną, sosami na bazie śmietany albo dojrzałymi serami.

Wegetarian ucieszy wiadomość, że można je z powodzeniem podawać do potraw z warzyw, a nawet grzybów.

Kalifornijskie Chardonnay – poznaj największego gracza

Największy obszar upraw Chardonnay na świecie znajduje się w Kalifornii. Podczas gdy we Francji uprawia się 35 tys. hektarów, Amerykanie obsadzili tym szczepem 38,5 tys. ha. Kalifornijskie Chardonnay kojarzy się z intensywnie owocowymi, starzonymi w beczce winami. Jednak po początkowej wielkiej popularności tych ciężkawych, maślano-orzechowych trunków, nastąpił zwrot ku lżejszym, świeższym smakom. Obecnie często wykorzystuje się tu stalowe kadzie do fermentacji, które pozwalają zachować soczystość gron, a uniknąć oleistych nut.

Z tego regionu warto spróbować nowoczesnego WILD WINE Chardonnay. To wytrawne wino o wyrazistym aromacie gruszki, zielonego jabłka, cytrusów oraz naturalnie słodkiej śliwki. Świeży, młody trunek możesz z powodzeniem zaserwować jako aperitif albo raczyć się nim z deską serów.

Francuskie Chardonnay - tradycja i elegancja

To, co jest wyjątkowe we francuskich winach to nie tylko elegancki smak, ale często i niepowtarzalne tradycje. Tutejsze winnice nierzadko były własnością rodzin królewskich i przez setki lat pozostawały w tych samych rękach przez setki lat.

Również JAFFELIN Bourgogne Chardonnay ma niezwykłą historię. Winnica, z której pochodzi, należała przez wieki do Notre Dame w Beaune, a w jej spiżarniach przechowywano alkohole dla książąt, diuków i kardynałów. Obecni właściciele, rodzina Jaffelin, zarządzają nią od 1816 roku. JAFFELIN Bourgogne Chardonnay jest więc dziełem receptur przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Rezultatem jest rześkie i żywe wino z subtelną kwasowością w finiszu. Kwiatowe nuty dodają mu wyrafinowania. Nic dziwnego, że poleca je Robert Makłowicz.

Chilijskie Chardonnay - smak, na którym możesz polegać

O winorośli z Chile mówi się, że daje wyjątkowo dobre tradycyjne wina. Ich stały, esencjonalny smak to zasługa wulkanicznej gleby i niezmiennej pogody. Urok prostoty znajdziemy w wytrawnym AGUSTINOS Reserva Chardonnay. W intensywnym bukiecie wyróżnia się skórka grapefruita, brzoskwinie i morele. Z owocowymi nutami ciekawie współgra mineralny posmak. Z kolei soczystość i kwasowość nadają winu żywotności i energii. Atutem jest także długi, orzeźwiający finisz.

Australijskie Chardonnay - pełne niespodzianek

Różnorodność stref klimatycznych Australii wpływa na bogactwo smaków i aromatów tamtejszych win. Dodatkowo wina australijskie często wzbogacane są owocami i przyprawami. Dzięki temu wina z tego kontynentu nigdy nie są nudne.

Weźmy chociażby BROKEN BACK Chardonnay. Wino przepełniają nuty owoców tropikalnych, cytrusów, agrestu, minerałów, liści czarnej porzeczki, a nawet pokrzywy. W efekcie otrzymujemy lekki, zbalansowany trunek o długim, orzeźwiającym posmaku.

Chardonnay – jakościowe wino a cena

Jak przystało na najpopularniejszy biały szczep na świecie, Chardonnay można kupić już za mniej niż 20 zł, jak i pokusić się o butelkę z uznanej winnicy za kilkaset złotych. Wybór zależy od Twojego budżetu, okazji i upodobań smakowych.

Spośród win równie przyjaznych podniebieniu, co i portfelowi, polecamy chilijskie LAZY WHEEL Chardonnay. Precyzyjnie zbalansowane, lekkie wino łączy w sobie rześkość cytrusów ze słodkim posmakiem brzoskwini. Długotrwały finisz przyjemnie będzie współgrać z makaronami w kremowych sosach, drobiem, owocami morza czy delikatnymi serami.

Z kolei, jeżeli szukasz czegoś na specjalną celebrację, zainwestuj w szampana na bazie Chardonnay. COMTESSE LAFOND Nectar Champagne to esencja francuskiej elegancji i tradycji. Wyprodukowano go w prestiżowej winnicy z 1787 roku, przekazywanej - wraz z sekretami produkcji wysublimowanych win - z pokolenia na pokolenie. Wysokiej jakości szampan zaskakuje nutami grillowanych suszonych owoców i miodu. Pomimo starzenia w beczce, zachowuje świeżość, a jego struktura jest miękka i łagodna.

Komentarze

Obecnie nie ma żadnych komentarzy

Zostaw swój komentarz

Niedziela Poniedziałek Wtorek Środa Czwartek Piątek Sobota Styczeń Luty Marzec Kwiecień Maj Czerwiec Lipiec Sierpień Wrzesień Październik Listopad Grudzień

Witryna przeznaczona jest dla osób, które ukończyły 18 lat.

Czy masz ukończone 18 lat i oświadczasz, że jesteś pełnoletni?

×