Chardonnay – szczep, o którym na pewno słyszałeś

Jeden z najważniejszych białych szczepów na świecie. Mimo swojej globalnej kariery wciąż pełen niespodzianek. Przekonaj się, co jeszcze ma do zaoferowania Chardonnay.
Chardonnay – wino, o którym warto wiedzieć więcej
Prawdopodobnie pochodzi z Francji, z okolic Szampanii i Burgundii. Odmiana ta wzięła się z naturalnej krzyżówki Pinot Gris i nieistniejącego już szczepu Gouais Blanc. Obecnie uprawy Chardonnay znaleźć można w ponad 35 krajach Nowego i Starego Świata. Obok Francji do najważniejszych upraw tego szczepu należą te w Australii, Chile i we Włoszech. Ceni się także te wywodzące się z Bułgarii, Hiszpanii i Mołdawii.
Przyczyną takiej ekspansji jest niezwykła zdolność szczepu do dostosowania się do warunków klimatycznych. Tym samym nie tylko łatwo się rozprzestrzenia, ale też posiada bardzo szeroki wachlarz smaków i aromatów. Oprócz rodzaju gleby i warunków pogodowych, na niuanse bukietu wpływa także wiele zmiennych związanych ze sposobem winifikacji. Chardonnay uprawiane w ciepłym klimacie będzie naturalnie słodkie, o aromatach owoców tropikalnych i brzoskwini. Niższe temperatury wydobywają z niego nuty mineralne oraz jabłkowo-cytrusowe. Chardonnay świetnie nadaje się do starzenia, ale ma równie wielu zwolenników swojej młodej, orzeźwiającej wersji. Proces dojrzewania w beczkach sprawia, że może wykazywać się dębowym charakterem, z akcentami gałki muszkatołowej, wanilii albo masła.
Poza smakiem i zapachem, starzenie wina można rozpoznać po kolorze. Podczas gdy świeże Chardonnay charakteryzuje się przezroczystą, jasnosłomkową barwą, wraz z dojrzewaniem jego odcień ciemnieje. Warto też wiedzieć, że Chardonnay, obok Pinot Meunier i Pinot Noir jest jednym z trzech głównych odmian winorośli, z których produkuje się szampana.
Do czego pasuje Chardonnay?
Tak jak większość rześkich białych win, także i Chardonnay z pewnością zagra z rybą, owocami morza i drobiem. W swojej świeżej, kwaśniejszej wersji komponuje się z kremowymi lub półtwardymi serami, szczególnie kozimi. Z kolei Chardonnay dojrzewające w beczce, o mocniejszym bukiecie zestaw raczej z jagnięciną, sosami na bazie śmietany albo dojrzałymi serami.
Wegetarian ucieszy wiadomość, że można je z powodzeniem podawać do potraw z warzyw, a nawet grzybów.
Kalifornijskie Chardonnay – poznaj największego gracza
Największy obszar upraw Chardonnay na świecie znajduje się w Kalifornii. Podczas gdy we Francji uprawia się 35 tys. hektarów, Amerykanie obsadzili tym szczepem 38,5 tys. ha. Kalifornijskie Chardonnay kojarzy się z intensywnie owocowymi, starzonymi w beczce winami. Jednak po początkowej wielkiej popularności tych ciężkawych, maślano-orzechowych trunków, nastąpił zwrot ku lżejszym, świeższym smakom. Obecnie często wykorzystuje się tu stalowe kadzie do fermentacji, które pozwalają zachować soczystość gron, a uniknąć oleistych nut.
Z tego regionu warto spróbować nowoczesnego WILD WINE Chardonnay. To wytrawne wino o wyrazistym aromacie gruszki, zielonego jabłka, cytrusów oraz naturalnie słodkiej śliwki. Świeży, młody trunek możesz z powodzeniem zaserwować jako aperitif albo raczyć się nim z deską serów.
Francuskie Chardonnay - tradycja i elegancja
To, co jest wyjątkowe we francuskich winach to nie tylko elegancki smak, ale często i niepowtarzalne tradycje. Tutejsze winnice nierzadko były własnością rodzin królewskich i przez setki lat pozostawały w tych samych rękach przez setki lat.
Również JAFFELIN Bourgogne Chardonnay ma niezwykłą historię. Winnica, z której pochodzi, należała przez wieki do Notre Dame w Beaune, a w jej spiżarniach przechowywano alkohole dla książąt, diuków i kardynałów. Obecni właściciele, rodzina Jaffelin, zarządzają nią od 1816 roku. JAFFELIN Bourgogne Chardonnay jest więc dziełem receptur przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Rezultatem jest rześkie i żywe wino z subtelną kwasowością w finiszu. Kwiatowe nuty dodają mu wyrafinowania. Nic dziwnego, że poleca je Robert Makłowicz.
Chilijskie Chardonnay - smak, na którym możesz polegać
O winorośli z Chile mówi się, że daje wyjątkowo dobre tradycyjne wina. Ich stały, esencjonalny smak to zasługa wulkanicznej gleby i niezmiennej pogody. Urok prostoty znajdziemy w wytrawnym AGUSTINOS Reserva Chardonnay. W intensywnym bukiecie wyróżnia się skórka grapefruita, brzoskwinie i morele. Z owocowymi nutami ciekawie współgra mineralny posmak. Z kolei soczystość i kwasowość nadają winu żywotności i energii. Atutem jest także długi, orzeźwiający finisz.
Australijskie Chardonnay - pełne niespodzianek
Różnorodność stref klimatycznych Australii wpływa na bogactwo smaków i aromatów tamtejszych win. Dodatkowo wina australijskie często wzbogacane są owocami i przyprawami. Dzięki temu wina z tego kontynentu nigdy nie są nudne.
Weźmy chociażby BROKEN BACK Chardonnay. Wino przepełniają nuty owoców tropikalnych, cytrusów, agrestu, minerałów, liści czarnej porzeczki, a nawet pokrzywy. W efekcie otrzymujemy lekki, zbalansowany trunek o długim, orzeźwiającym posmaku.
Chardonnay – jakościowe wino a cena
Jak przystało na najpopularniejszy biały szczep na świecie, Chardonnay można kupić już za mniej niż 20 zł, jak i pokusić się o butelkę z uznanej winnicy za kilkaset złotych. Wybór zależy od Twojego budżetu, okazji i upodobań smakowych.
Spośród win równie przyjaznych podniebieniu, co i portfelowi, polecamy chilijskie LAZY WHEEL Chardonnay. Precyzyjnie zbalansowane, lekkie wino łączy w sobie rześkość cytrusów ze słodkim posmakiem brzoskwini. Długotrwały finisz przyjemnie będzie współgrać z makaronami w kremowych sosach, drobiem, owocami morza czy delikatnymi serami.
Z kolei, jeżeli szukasz czegoś na specjalną celebrację, zainwestuj w szampana na bazie Chardonnay. COMTESSE LAFOND Nectar Champagne to esencja francuskiej elegancji i tradycji. Wyprodukowano go w prestiżowej winnicy z 1787 roku, przekazywanej - wraz z sekretami produkcji wysublimowanych win - z pokolenia na pokolenie. Wysokiej jakości szampan zaskakuje nutami grillowanych suszonych owoców i miodu. Pomimo starzenia w beczce, zachowuje świeżość, a jego struktura jest miękka i łagodna.
Komentarze
Obecnie nie ma żadnych komentarzy
Zostaw swój komentarz