Cabernet Sauvignon – pozwól się wtajemniczyć

Cabernet Sauvignon to wino, które każdy miłośnik czerwonych szczepów powinien znać. Sprawdź, czym ta odmiana zdobyła sobie zwolenników na całym świecie.
Cabernet Sauvignon - jakie to wino?
Cabernet Sauvignon jest jednym z najbardziej cenionych szczepów winorośli czerwonej. Przyjął się w krajach o zróżnicowanym klimacie. Wywodzi się z Francji, skąd najpierw rozpowszechnił się na całą Europę, a następnie podbił także Nowy Świat. Szczep ten wziął się z naturalnej krzyżówki Cabernet Franc oraz Sauvignon Blanc. Oprócz szlachetnego smaku popularność zawdzięcza także przewidywalności – wina te wykazują stałe właściwości pod względem struktury i aromatów.
Klasyczne Cabernet Sauvignon daje wino o pełnej strukturze, z wyraźnie zaznaczonymi garbnikami oraz wysoką kwasowością. Dobrze się starzeje. Wśród aromatów mamy tu bardzo szeroki wachlarz – od czarnej porzeczki, zielonej papryki, trawy, mięty i cedru w chłodniejszym klimacie – po wiśnie, czarne oliwki oraz marmoladę w cieplejszych temperaturach. Dodatkowo, australijskie Cabernet Sauvignon wykazuje się nutami eukaliptusa albo olejku miętowego.
Różowy Cabernet Sauvignon
Cabernet Sauvignon może też być bazą wybornych win różowych. Jego naturalnie świeższe nuty idealnie nadają się do soczystych, orzeźwiających trunków tego koloru. Przykładem wina Cabernet D’anjou jest półwytrawne Pierre brevin Rose D'anju AOP . Powstało na bazie kupażu Cabernet Franc z Cabernet Sauvignon. Pochodzi z Doliny Loary we Francji i jest winem eleganckim oraz delikatnym. Pełność i lekka słodycz są jego niewątpliwymi atutami. Swoją piękną barwę zyskuje za sprawą jednodniowej maceracji winogron. W bukiecie tylko to, co najlepsze: truskawki, maliny, porzeczki i róża. Na podniebieniu rześka kwasowość ustępuje miejsca moreli. Pasuje do ryb i przyprawionych mięs. Jeżeli planujesz podać je z deserem, to proponujemy tarty, puchary owocowe albo ciasto czekoladowe.
Natomiast jeśli lubisz słodkie różowe wina, posmakuje Ci Monte Negra Rose Cabernet Sauvignon Late Harvest. Leciutki trunek łatwo się pije, a owocowy bukiet umiejętnie balansuje pomiędzy świeżością a słodyczą.
Cabernet Sauvignon - cena
Jak każdy z najpopularniejszych szczepów, także i Cabernet Sauvignon oferuje szeroki wybór pod względem ekonomicznym.
Poniżej 20 zł znajdziesz bułgarskie PATE Cabernet Sauvignon. Półwytrawne, okrągłe wino to triumf nut owocowych. Bogaty, dobrze zrównoważony smak i zbalansowane taniny to doskonałe towarzystwo dla czerwonych grillowanych mięs czy dojrzałych serów.
Osobom, którym zależy na budżecie, ale ceniącym dobrej jakości wino, polecamy popularne kalifornijskie FREEWAY Cabernet Sauvignon. Soczysty aromat czarnej porzeczki, wyraziste taniny oraz zadziorny charakter to kluczowe cechy tego trunku. Stworzy pamiętny posiłek ze stekiem, grillowanymi warzywami albo czekoladowym deserem.
Z wyższej półki polecamy argentyńskie GRAN LURTON Cabernet Sauvignon. Nazywane jest Mercedesem wśród Cabernet Sauvignon, co potwierdzają liczne prestiżowe nagrody. Elegancki bukiet i wyrafinowana struktura sprawiają, że wino to możesz znaleźć w najbardziej wystawnych restauracjach. Aromaty wanilii i goździków wraz z delikatnymi taninami wybrzmiewają długim finiszem. Doskonałe na wyjątkową okazję.
Chilijskie wino - Cabernet Sauvignon
Wino chilijskie ze szczepu Cabernet Sauvignon jest znane ze względu na dobrą jakość, niewygórowaną cenę i stały charakter. Kluczem tu jest prostota, świeżość i owocowość. Ze względu na suchy, stabilny klimat nie musisz sobie zaprzątać głowy rocznikiem - wino z Chile nie sprawi Ci nieprzyjemnej niespodzianki, dlatego to dobry wybór na prezent albo jeśli masz u siebie gości na kolacji.
Sprawdź, jak smakują wyroby z tego winiarskiego kraju i sięgnij po wytrawne PORTA Reserva Cabernet Sauvignon. Wino to jest przyjemnie gładkie na podniebieniu, mięsiste w budowie o subtelnej taninie. Do niewątpliwych zalet tego produktu należy soczysty bukiet z aromatami ciemnych owoców i fiołków, oraz malinowy, świeży posmak.
Świetnie się sprawdzi do kolacji na bazie czerwonego mięsa, kaczki albo dziczyzny.
Francuski Cabernet Sauvignon
Francuskie wina to symbol elegancji. Nie inaczej jest z Reserve De La Motte Cabernet Sauvignon Pays d'oc. Wytrawne, profesjonalnie zrównoważone wino rozpływa się na języku akcentami czerwonych owoców, goździków i wanilii. Świeży trunek o delikatnych taninach to udany kompan potraw z dziczyzny, kaczki, oraz jagnięciny.
Komentarze
Obecnie nie ma żadnych komentarzy
Zostaw swój komentarz