Pinot Noir i Merlot - duet wyjątkowych, czerwonych szczepów

Pinot Noir vs. Merlot: rywalizacja dwóch wielkich szczepów czerwonych
Winogrona Merlot i Pinot Noir to ikony świata czerwonego wina. Mogą zagwarantować całkowicie odmienne doznania smakowe, aromaty i bukiety. Sprawdź, czym różnią się od siebie te wina i z jakimi potrawami warto je komponować.
Czym różnią się od siebie szczepy Pinot Noir i Merlot?
Główna rozbieżność między szczepem Pinot Noir i Merlot ukazuje się w taninach. Pierwszy z nich ma bardziej delikatne i jedwabiste taniny, drugi — nieco bardziej intensywne, choć nadal umiarkowane. Kolejnym istotnym aspektem jest kwasowość. Wina Merlot (półsłodkie, półwytrawne i wytrawne), mają bardziej zaokrąglony profil. Natomiast czerwone wino Pinot Noir emanuje wyższą kwasowością, a to przekłada się na większą rześkość. Ponadto owoce tej odmiany mają bardzo cienkie skórki, przez co trunek może wyglądać na rozwodniony. W przypadku winogron Merlot struktura jest bardziej zrównoważona i aksamitna.
Merlot i Pinot Noir — pochodzenie szczepów
Wino Pinot Noir ma długą historię, sięgającą setek lat wstecz. Pochodzi z regionu Burgundii we Francji i jest jednym z najstarszych znanych szczepów winorośli na świecie. Wiele osób zastanawia się, co to znaczy Pinot Noir? Otóż nazwa pochodzi od formy winogron przypominających szyszki. Natomiast odmiana przez wielu określana jest jako "książę czerwonych win". Z kolei winorośl Merlot, choć również pochodzi z Francji, swoje korzenie ma w regionie Bordeaux. Historia szczepu sięga XVIII wieku, a jego nazwa pochodzi od słowa "merle", czyli "kos". Został stworzony poprzez skrzyżowanie Cabernet Franc i Magdeleine Noire des Charentes. Elegancki, głęboki smak wina czerwonego Merlot czy innych popularnych propozycji sprawia, że jest drugim najczęściej uprawianym szczepem na świecie.
Pinot Noir vs. Merlot — smaki i aromaty
Winorośl Pinot Noir, choć kapryśna w pielęgnacji, jest naprawdę wyjątkowa. Zdobyła uznanie smakoszy dzięki subtelności swojego smaku. W czerwonym winie Pinot Noir na pierwszym planie pojawiają się owoce, takie jak malina, jeżyna, żurawina. Dodatkowo wyczuwalne są wanilia, goździki, lukrecja, tytoń, a nawet karmel! W przypadku winogron Merlot prym wiodą śliwka, wiśnia, jagoda i czerwona porzeczka. Równie intensywne mogą być zapachy przypraw i ziół — od mięty po cedr. Warto też pamiętać, że beczkowany, wytrawny Merlot będzie miał bardziej wyczuwalne aromaty wędzenia czy czekolady, niż półwytrawne wino MEZZEK.
Pinot Noir — jakie to wino i z czym je łączyć?
Czerwone wino Pinot Noir wyróżnia się wszechstronnością. Ze względu na wyższą kwasowość i niższą zawartość tanin można je łączyć z wieloma potrawami. Dobry przykład to wino ARTELLIO Pinot Noir. Jest wystarczająco bogate w smaku, aby komponować się z daniami mięsnymi (np. kaczką, wieprzowiną), ale też delikatne, więc świetnie pasuje do ryb i serowych przystawek. To również doskonały towarzysz risotto z grzybami lub makaronu w białym sosie. Aby nie zakłócić subtelnego aromatu szczepu Pinot Noir, należy unikać łączenia go z ostrymi daniami. Przyprawy takie jak chilli, pieprz, a nawet imbir przyćmią bukiet wina.
Z czym komponować czerwone wino Merlot?
Wina Merlot (półsłodkie, słodkie, półwytrawne i wytrawne) są idealne do samodzielnej degustacji i food pairingu. Niektóre z nich, takie jak toskańskie Merlot Lavishio, pasują do makaronów i delikatnych serów. Można je również podawać z białym mięsem. Nieco pełniejsze, np. wino czerwone Merlot JP CHENET sprawdzi się w towarzystwie grillowanych warzyw oraz potraw tex-mex. Natomiast cięższe i głębsze propozycje, poddane beczkowaniu perfekcyjnie uzupełniają intensywne smaki na talerzu. CHATEAU CANTENAC Brown z wyczuwalnymi jeżynami, jagodami i suszonymi śliwkami, świetnie podkreśli żeberka BBQ i steki, a wino CLOS LABORIE Margaux można skomponować z ciemnym drobiem i jagnięciną.
Cena wina Merlot i Pinot Noir
Tak jak w przypadku każdego szczepu, cena wina Pinot Noir i Merlot zależy od wielu czynników. Liczą się region i sposób uprawy, marka, a także czas leżakowania. Tańsze propozycje, takie jak Il MAESTRO Merlot lub PORTA Reserva Pinot Noir kosztują około 30-40 zł za butelkę. Ale te odmiany mają też swoje rekordy. Przez niemal 20 lat wino wytrawne Merlot (Château Pétrus z Francji) było uznawane za najdroższe wino na świecie. Butelka została sprzedana za 144000 $. Jednak rekord świata należy do Pinot Noir — cena za Romanée Conti 1945 z winnicy Domaine de la Romanée-Conti wyniosła aż 558000 $! Ostateczny wybór między tymi czerwonymi szczepami zależy od preferencji smakowych. Obie odmiany mają swoje walory i z pewnością dostarczą wyjątkowych doznań kulinarnych, szczególnie w połączeniu z pysznymi potrawami.
Komentarze
Obecnie nie ma żadnych komentarzy
Zostaw swój komentarz