Wina z Australii – czy warto

Wina z Australii – czym Cię mogą zaskoczyć?
Nowoczesne wina australijskie to propozycja zarówno dla miłośników prostoty, jak i szukających nowych smaków. Przekonaj się, jakiego wina z tego fascynującego kontynentu warto spróbować.
Czym się wyróżniają wina australijskie?
Tutejszym zróżnicowaniem warunków klimatycznych nie może się poszczycić żaden inny kraj winiarski. Z uwagi na upały, zbiory często odbywają się nocą, a winogrona i moszcz są chłodzone. Zbiory mogą trwać nawet pół roku! Nic dziwnego więc, że Australia z jeszcze niedawno nikomu nieznanego producenta wina obecnie jest czwartym, największym eksporterem tego trunku na świecie. Na eksport przeznacza blisko 60% produkcji.
Co ciekawe, w Australii często rozdziela się uprawianie winorośli od tworzenia wina. Oznacza to, że lokalni producenci kupują winogrona z różnych rejonów, które niejednokrotnie się ze sobą miesza. Taka swoboda wynika z braku systemu apelacji, który w krajach europejskich dyktuje winiarzom, skąd mogą pochodzić owoce użyte do danego wina i z jakimi innymi szczepami mogą być łączone.
Butelki najczęściej zamknięte są metalowymi zakrętkami zamiast korków. Dzięki temu producent ma większą kontrolę nad procesem starzenia się wina. Takie rozwiązanie, choć u nas wciąż jeszcze niezbyt popularne, eliminuje ryzyko tzw. korkowej choroby wina.
Kluczowe australijskie szczepy
Do najważniejszych odmian australijskich należą Shiraz i Chardonnay. Z zaledwie tych dwóch szczepów powstaje blisko połowa krajowej produkcji win.
Jednak szeroka rozpiętość stref klimatycznych sprawia, że nawet wśród tych dwóch odmian znajdziemy cały wachlarz smaków i aromatów. Na ich różnorodny charakter wpływają też dodatki. Tutejsze wina często wzbogaca się o różne owoce i przyprawy.
Wytwory australijskich winnic to niejednokrotnie proste, z łatwością rozpoznawalne na całym świecie wina. Jednocześnie pojawia się coraz więcej niszowych szczepów i oryginalnych mieszanek. Australia zdecydowanie przoduje wśród eksperymentów z nowymi odmianami winorośli.
Australijczycy uprawiają też międzynarodowe szczepy, m.in. Cabernet Sauvignon, Pinot Noir i Sangiovese.
Czerwone wino australijskie
Australijczycy uważają, że robią najlepszy na świecie Shiraz. Czy mają rację? Sądząc po THE HEDONIST Reserve Shiraz Organic trudno się z tym stwierdzeniem nie zgodzić! W The Hedonist Reserve Shiraz Organic zdecydowanie można znaleźć wszystko to, co powinno wyróżniać wytrawnego Shiraza. Dowodem mogą być liczne nagrody na światowych konkursach. Intensywny aromat i doskonałe zbalansowanie to dzieło Waltera Clappisa, który jest uważany za jednego z najwybitniejszych twórców wina na świecie.
Białe wino australijskie
Chardonnay może występować solo, ale często też wykorzystuje się je do kupaży.
W wersji jednoszczepowej polecamy BARRAMUNDI Chardonnay. Wytrawne wino o niebanalnym zapachu nektarynki, melona i cytrusów, to wymarzone odświeżenie w trakcie letnich upałów. W bukiecie znajdziemy też ciekawe nuty mineralne. Owocowy smak wybrzmiewa soczystością brzoskwini wspieraną przez subtelne nuty dębiny. Długi i elegancki finisz wspaniale współgra z białym delikatnym mięsem, makaronami w jasnych sosach czy z tłustymi rybami.
Ciekawą mieszanką natomiast jest CRANSWICK SARUS Chardonnay & Pinot Noir. Najwyższej jakości Chardonnay za sprawą niewielkiego dodatku Pinot Noir zyskało niezwykłą świeżość i niepowtarzalną strukturę. Pełne i bogate wino z każdym łykiem odsłania nowe niuanse i aromaty. Intensywny owocowy aromat subtelnie przechodzi w kremowość wanilii. Cytrusowa końcówka jeszcze długo wybrzmiewa na podniebieniu.
Komentarze
Obecnie nie ma żadnych komentarzy
Zostaw swój komentarz