Przewodnik po czerwonych winach

Przewodnik po czerwonych winach
Czerwone wino jest słynne nie tylko z walorów smakowych, ale też zdrowotnych. Badania wykazują, że w umiarkowanych ilościach wino świetnie wpływa na serce, procesy trawienne, a nawet wygląd skóry. Zaleca się spożywać kieliszek dziennie. Holenderscy naukowcy poświęcili badaniom nad winem 40 lat i stwierdzili bez wątpliwości, że wino przedłuża życie i to nawet o 26 procent! (Przy tak długich badaniach nasuwa się wniosek, że badania nad winem wydłużają życie niemal równie skutecznie, jak jego picie!) Wino czerwone jest uważane za najzdrowsze ze względu na wysoką zawartość antyoksydantów, czyli substancji zwalczających tzw. choroby cywilizacyjne, związane z niezdrowym stylem życia, przede wszystkim nowotwory. Co więcej, zawarty w nim resweratrol może zapobiegać otyłości. Najzdrowsze jest oczywiście wino wytrawne, a przy okazji najmniej kaloryczne. 100g czerwonego wina to około 85 kcal. Choć dowody naukowe na zbawienny wpływ czerwonego wina na nasz organizm pochodzą z czasów współczesnych, to wiedza na ten temat jest o wiele starsza. Starożytny filozof Plutarch z Cheronei miał powiedzieć, że „wino jest najpotężniejsze spośród napojów, najsmaczniejsze spośród lekarstw i najprzyjemniejsze wśród potraw.” Skoro więc ustaliliśmy już, że czerwone wina pić warto, to przyjrzyjmy się teraz temu jakie i z czym. Najpopularniejsze czerwone szczepy to Cabernet Sauvignon, Merlot, Shiraz i Pinot Noir.
Czerwone wino Cabernet Sauvignon
Cabernet Sauvignon oryginalnie pochodzi z Bordeaux. Długo dojrzewa, co sprawia, że doskonale nadaje się on do leżakowania. Rezultatem oczekiwania jest korzenny, głęboki smak i aromat czarnej porzeczki. Sprawdza się jako dodatek do mięsa, zwłaszcza jagnięciny albo dziczyzny. Organiczne THE HEDONIST Cabernet Sauvignon spędza w dębowych beczkach aż 18 miesięcy, ale dzięki temu powstaje wino, które zaskakuje i zachwyca nutą czarnej trufli.
Czerwone wino Merlot
Merlot jest najpowszechniej uprawianym szczepem we Francji. Zawiera aromaty jeżyn, czereśni, śliwek oraz jagód. Może zaskoczyć posmakiem kawy, karmelu albo suszonych ziół. Te wina pasują niemal do każdej potrawy, zwłaszcza poleca się je do zbalansowania cięższych dań na bazie mięs. PORTA Reserva Merlot z Chile przełamuje cierpkość czarnych owoców słodyczą wanilii i dębowym aromatem.
Czerwone wino Shiraz
Shiraz wyróżnia się głęboką, pieprzną nutą. W zależności od miejsca pochodzenia może też rozwijać paletę czarnej porzeczki, czekolady, malin, fiołków, albo zaskakująco świeżej mięty. Jest podstawową uprawą południowej Francji, ale ciężko znaleźć kraj, w którym by jej nie produkowano. Pikantne syrah będzie smakować z czerwonym mięsem i drobiem. Co ciekawe, plotka głosi, że to wino syrah było efektem cudu w Kanie Galilejskiej. Soczyste wino z Portugalii VUDU Syrah starzeje się przez pół roku w dębowych beczkach zanim w pełni rozwinie swój głęboki śliwkowy posmak.
Czerwone wino Pinot Noir
Pinot Noir jest specjalnością Burgundii. Uważa się je za wino bardzo trudne do wyprodukowania, gdyż potrzebuje niezmiennej temperatury i najmniejsze wahania na termometrze potrafią je zniszczyć. Wysiłek jednak się opłaca, bo ta odmiana nazywana jest jedną z najszlachetniejszych na świecie. W młodym Pinot Noir zauważysz przede wszystkim nuty owocowe. Podaj je do makaronów i ryb. Łączy się też z lekkimi daniami z grilla lub przyrządzonymi na parze. Starszy rocznik będzie miał bardziej kwiatowy aromat, choć można też znaleźć w nim dym i trufle. Smakuje wybornie z kaczką albo wołowiną.
Francuskie Jaffelin Bourgogne Pinot Noir łączy w sobie zmysłową korzenność ze świeżością owoców. Oprócz korzyści zdrowotnych i podkreślenia smaku potraw, wino ma jeszcze jedną zaletę: potrafi przełamać lody i zbliżyć do siebie ludzi. Jak mówią Chińczycy: z dobrym przyjacielem nawet i tysiąc kielichów wina to za mało!
Komentarze
Obecnie nie ma żadnych komentarzy
Zostaw swój komentarz